Een kapel voor een nieuwe parochie in N‘Djamena

Project
ACN-20160502CHAD40022

Project in Tsjaad
In Boutlbagar, een moderne wijk van N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, wordt momenteel een nieuwe parochiegemeente opgericht. Zij is toegewijd aan de zalige (en binnenkort) heilige Moeder Teresa van Calcutta.

Arm land
Tsjaad is een van de armste landen ter wereld. Het ligt in Centraal-Afrika en de bevolking is in meerderheid moslim. Ongeveer 57 % van de bevolking bekent zich tot de islam, en dat is ook duidelijk te zien, want overal waar er ook maar enkele huizen bij elkaar staan, staat ook een moskee. In tegenstelling daarmee is de katholieke Kerk in Tsjaad nog jong. De eerste missionaris kwam daar pas in 1929 aan, in 1957 werd de eerste inheemse priester gewijd, de tweede dertien jaar later, in 1970. Tegenwoordig is 8 % van de bevolking katholiek.

Talrijke gelovigen
Pastoor Jean Pierre Ningaina, die de Moeder-Teresa-parochie in N’Djamena leidt, prijst zich gelukkig dat zijn gelovigen blijmoedig en in grote getale de H. Mis bezoeken. ’s Zondags zijn er vaak meer dan 2300 mensen! Maar ook door de week bezoeken talrijke gelovigen de H. Mis. Tot op heden worden de godsdienstvieringen echter in de buitenlucht onder een provisorische overdekking gevierd.

Verdieping van het geloof
De priester weet dat voor de H. Mis een Godshuis nodig is, waar de gelovigen niet gestoord worden en zij God op waardige wijze kunnen ontmoeten. Bovendien ligt de evangelisatie hem zeer na aan het hart, en hij weet dat vooral de eucharistische aanbidding een belangrijke rol speelt bij de verdieping van het geloof.

Een groter godshuis
Aanvankelijk zal er een kapel worden gebouwd, waar de H. Mis op doordeweekse dagen kan worden gevierd en waar het Allerheiligst Sacrament continue zal worden uitgesteld. Er moet plaats komen voor 150 gelovigen. Natuurlijk hoopt de parochie dat op den duur een groter godshuis kan worden gebouwd, maar dat ligt nog ver in het verschiet. Deze aanbiddingskapel zou het hart moeten worden van de nieuwe parochie. Pastoor Ningaina heeft Kerk in Nood om steun gevraagd, en wij hebben hem 7000 euro beloofd.

Projectcode: 155-01-19

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood

Kerk in Nood

mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood