Een jaar na de moord op Zuster Valsa in India zijn de misdadigers nog steeds niet berecht

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Valsa John, een non van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, werd op 15 november 2011 in de Indiase deelstaat Jharkhand vermoord. Nu, een jaar later, "is de berechting van de...
20121119India

Valsa John, een non van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, werd op 15 november 2011 in de Indiase deelstaat Jharkhand vermoord. Nu, een jaar later, "is de berechting van de misdadigers nog steeds niet begonnen". De Indiase Jezuïet Fr. Tom Kavala S.J. kende Zuster Valsa persoonlijk en bood samen met haar hulp aan tribale gemeenschappen. Tegenover Fides verklaarde hij dat "politieke en economische krachten grote druk uitoefenen en transparantie en rechtvaardigheid verhinderen". De non werd in haar huis in het district Pakur vermoord. Ze wees stamleden op de illegale mijnbouw in dat gebied. Fr. Kavala: "Haar wachtte het martelaarschap: Valsa gaf haar leven omwille van de arme en gemarginaliseerde gemeenschappen", "haar ervaring inspireert nu iedereen die zich inzet voor de armste mensen in India."

De Jezuïet vertelt dat de politie een jaar geleden zeven mensen heeft gearresteerd, maar dat de rechtzaak nog moet beginnen. Deze wordt vertraagt door bureaucratie en vooral door de weerstand vanuit ‘sterke politieke en economische krachten". "Wij vinden dat zij het meest misdadig zijn. Maar "zo zegt Fr. Kavala bezorgd "transparantie is in zulke gevallen een groot risico, een eerlijk proces wordt moeilijk en er heerst steeds meer straffeloosheid."

Vandaag was het overlijden van Zuster Valsa precies een jaar geleden, en vanochtend werd in Dumka, in de kerk van de Jezuïeten, een Mis gevierd. Deze werd bijgewoond door 25 priesters, 80 religieuze vrouwen en meer dan 500 leken, Christenen en niet-Christenen. De Mis werd opgedragen door Fr. Louis Prakash S.J., de directeur van het Indiase Maatschappelijke Instituut in Delhi, en hij haalde voor Zuster Valsa het Evangelie aan: "als een graankorrel niet in de akkergrond sterft, blijft hij onvruchtbaar." (Joh 12:24) Fr. Prakash vertelde het verhaal van Zuster Valsa en hoe ze in haar leven op een "authentieke manier getuigde van het Evangelie".

Bron: Fides

Foto: BBC

Vertaling: Camiel Donkers