Ecuador: “Zwaksten blijven achter"

Project
“De aanwezigheid van de Kerk is nu heel belangrijk. Het geloof komt de bevolking ten goede”, zegt pater Pedro Jesús Arenal SCJs, Piester van het Heilig Hart, in Pedernales.
20160503-40048-Ecuador-Portoviejo

Elk gezin wordt huis per huis bezocht en krijgt geestelijke steun. Zo verdelen de priesters, catechisten en vrijwilligers van de verschillende parochies van het Aartsbisdom Portoviejo de voedselvoorraden en medicijnen in de regio’s die het hardst getroffen zijn door de aardbeving van 16 april. Ze verstrekken water, geneesmiddelen, rijst, bonen, handdoeken, luchtmatrassen enz. Walter Coronel, een priester van Fidei Donum in Portoviejo, vertelde aan Kerk in Nood in een interview dat gehele families hun huizen achterlieten. Ze wonen nu op straat, op de stoep, onder een plastieken zeil dat ze vastkleefden met plakband. Dag en nacht, in de hitte en in de kou. “En wanneer het regent?” “Dan worden ze nat.”

De zwaksten blijven achter
“Maag en ziel vullen” is onze missie vandaag. “Naar hen luisteren zodat ze zich niet alleen voelen, hen de liefde brengen van de Kerk.” De Ecuadoriaanse priester vertelt hoe de hulpgoederen van de overheid worden aangebracht in een vrachtwagen. “Ze toeteren. De mensen gaan naar hen toe, ze troepen samen, ze duwen en trekken, slaan elkaar en de zwaksten en armsten blijven met lege handen achter.” Daarom, zo benadrukt hij, regelt de Kerk de verdeling van hulpgoederen op een ander wijze. Bovendien, zo vervolgt hij, geven we niet enkel materiële steun, maar geestelijke hulp en brengen we de mensen samen in gebed.

Mgr. Lorenzo Voltolini Esti, de aartsbisschop van het aartsbisdom Portoviejo, bedankte de Pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood voor de noodhulp die al arriveerde enkele dagen na de zware aardbeving. “We waren overweldigd door uw solidariteitsbetuigingen. Erg bedankt voor alles wat u gegeven hebt. We willen opnieuw opstaan en alles herbouwen wat de aardbeving van ons weggenomen heeft. Vergeet ons alstublieft niet”, vroeg hij.

Leven op het terrein van de voormalige luchthaven
Vele gezinnen zijn ingetrokken bij familieleden in andere steden, zoals Quito en Guayaquil. De grote meerderheid echter vond onderdak in “Tendópolis” (tentenstad). Zo noemen ze het enorme plein van de oude luchthaven in Portoviejo. Veel mensen trokken erheen na de aardbeving omdat het niet is omringd door gebouwen. Er werden daar ook noodhospitalen en onthaalcentra opgezet. De mensen toonden een grote solidariteit. Zo kookten ze samen een grote “stoofpot” en verdeelden ze het weinige dat ze bezaten. De meesten zijn alles kwijt. Ondanks alles en ondanks de emotionele put waarin ze zijn beland, hebben velen nog de kracht om zich in te zetten als vrijwilliger, en in de steden hulpgoederen te gaan ronddragen. Ze riskeren daarbij ziektes en infecties op te lopen “al dragen ze een medisch mondmasker”. Er zijn geen sanitaire voorzieningen en de gezondheidsvoorschriften “zijn opvallend afwezig”. Een aantal regio’s is nog steeds verboden terrein uit vrees voor besmettingen.

Wanhoop zet aan tot stelen
De Spaanse Priester van het Heilig Hart, Jesús Arenal, is ook hierheen gekomen. Ook al woont hij nu in Quito, hij heeft jarenlang geleefd in de streek die het hardst getroffen is door de aardbeving, in het huis van de Priesters in Bahía de Caráquez. In een gesprek met Kerk in Nood zegt hij dat de Kerk nu geconfronteerd wordt met “het moeilijkste deel” omdat de mensen zich nu pas realiseren wat er is gebeurd. “ Toen ik enkele uren na de aardbeving in Pedernales arriveerde, zag ik mensen doelloos door de straat zwerven als zombies. Ze waren compleet in shock. Ze antwoordden niet. Ze reageerden enkel bij de naschokken. Ze begonnen dan te schreeuwen.” Ze hebben niet alleen hun woningen en geliefden verloren, maar ook hun werk die” hen waardigheid verschafte. Nu hebben ze geen inkomen meer. Dat is een grote psychologische shock.” Ze hebben nood aan emotionele steun, een knuffel, troost. “De aanwezigheid van de Kerk is nu heel belangrijk. Het geloof komt de bevolking ten goede”, zei E.H. Jesús, die al 13 jaar in Ecuador woont. “De armsten hebben de kleinste kansen om een nieuw leven op te bouwen. Hun armoede duwde hen nog dieper in de penarie. Wanhoop zet hen soms aan te gaan stelen.”

Ondanks de verschrikkelijke toestand, blijven de Ecuadorianen lachen en hopen. “Ze hebben bijna alles verloren, maar niemand is verdrietig”, beklemtoonde priester Walter. Hij herinnerde aan de woorden van Paus Franciscus tijdens zijn apostolisch bezoek aan Ecuador in juli 2015. “Overal waar ik ga, krijg ik een vreugdevol en warm welkom met gebed, overal. Er is hier iets unieks aan de hand. Wat is het recept van deze mensen? Wat is het? Toen ik deze ochtend daarover mediteerde, werd ik getroffen door de toewijding aan het Heilig Hart van Jezus. Al die rijkdom die jullie hebben, de spirituele rijkdom van vroom en diep gebed, spruit voort uit de moed die jullie betonen in moeilijke momenten toen men de natie heeft toegewijd aan het Hart van Christus, dat menselijke en goddelijke Hart dat zo veel van ons houdt.” Dat waren de bedenkingen van Paus Franciscus ter gelegenheid van zijn ontmoeting met priesters, religieuzen en seminaristen in het Mariaheiligdom van El Quinche in Ecuador.