Echtpaar beschuldigd van "blasfemie via sms"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Christelijk Paki- staans echtpaar moet terecht staan wegens "blasfemie via sms", meldt de Vaticaanse missie- persdienst Fides. De man, die verlamd is, hangt de doodstraf...
20140305Pakistan01

Een Christelijk Pakistaans echtpaar moet terecht staan wegens "blasfemie via sms", meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. De man, die verlamd is, hangt de doodstraf boven het hoofd, en zijn vrouw een gevangenisstraf van 35 jaar.
Vorig jaar verloor Shafaqat Emmanuel zijn mobiele telefoon. Toen lokale Moslims kort daarop godslasterlijke sms"jes ontvingen werden Shafaqat en zijn vrouw Shagufta Kausar gearresteerd en beschuldigd van blasfemie. Daarbij zouden zij door de politie zijn gemarteld.

Bedreigd

Het Hooggerechtshof in Lahore heeft geweigerd de twee op borgtocht te laten gaan, heeft de stichting World Vision in Progress (WVIP) aan Fides laten weten. Volgens WVIP geloofden de rechters aanvankelijk in de onschuld van het echtpaar, maar zouden zij onder druk van Moslimleiders en onder dreigementen van extremisten in Gorja vrijlating hebben geweigerd.

Partijdig

Radicale Moslims hebben de advocaten van het echtpaar al meermaals bedreigd. Ook de mensenrechtenorganisatie WVIP, die opkomt voor de rechten van religieuze minderheden, heeft dreigbrieven ontvangen. "In reactie op de dreigementen hebben wij het verzoek gedaan de zaak over te hevelen aan het Hooggerechtshof, maar zelfs deze rechters lijken partijdig", aldus WVIP in een brief aan Fides.
De NGO houdt er ernstig rekening mee dat het echtpaar daadwerkelijk veroordeeld zal worden. Shafaqat, die ernstig ziek is, verblijft in het gevangenishospitaal en moet nodig geopereerd worden.
"Wij weten niet hoe lang Shafaqat in de gevangenis zal overleven, zonder hulp en in zijn conditie."
Volgens WVIP-directeur Farrukh H. Saif "duurt het vreselijke onrecht van misbruik van de blasfemiewet voort. De rechters hebben de kracht niet om het recht te herstellen."
De vier kinderen van het echtpaar zijn ondergebracht bij hun grootvader.

Bron: Fides, foto: christianpost