Dringende oproep voor Afghaanse christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Indiase christen heeft alle christenen wereldwijd opgeroepen te bidden en steun te betuigen aan tot het christendom bekeerde Afghaanse moslims die op 31 mei om die reden ter dood zijn veroordeeld.
20100616karzai1

Een Indiase christen heeft alle christenen wereldwijd opgeroepen te bidden en steun te betuigen aan tot het christendom bekeerde Afghaanse moslims die op 31 mei om die reden ter dood zijn veroordeeld.

Tegenover AsiaNews heeft de Indiase bijbeluitgever Vijay Kumar Singh verklaard dat "wij wereldwijde hulp van christenen nodig hebben om de Afghaanse regering een einde te laten maken aan de vervolging en openbare terechtstellingen van Dari-sprekende Afghaanse christenen".

Onlusten

Afghanen beschouwen hun land als honderd procent islamitisch. De lokale tv-zender Noorin TV zond onlangs een documentaire uit waarin foto’s en video’s werden getoond van geheime "Afghaanse christelijke bekeerlingen". Daarbij werden ook de namen en gezichten van de vermeende Afghaanse christelijke bekeerlingen getoond.

De uitzending vormde directe aanleiding tot rellen en demonstraties in heel Afghanistan. Daarbij eisten de demonstranten een krachtig optreden op grond van de Afghaanse grondwet, gebaseerd op de sharia, die de vervolging en executie eist van ieder die zijn religieuze plichten verzaakt of van godsdienst veranderd.

Overheid

Ook een aantal prominente publieke figuren heeft zich over de zaak uitgesproken. Een parlementslid zei zelfs dat het doden van een christen geworden moslim "geen misdaad" is.

Volgens woordvoerder Waheed Omar van de Afghaanse president Hamid Karzai neemt de president de zaak "persoonlijk" hoog op. Hij zou de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de inlichtingendienst opdracht hebben gegeven een diepgaand onderzoek in te stellen en "onmiddellijke en krachtige maatregelen te nemen om dit verschijnsel te voorkomen." ArrestatiesVolgens verschillende bronnen zijn de afgelopen dagen vele arrestaties verricht. De "verdachten" zouden zijn gemarteld om hen met geweld te dwingen namen te noemen van andere christelijke bekeerlingen.

De initiatiefnemer van de steunactie hekelt tegelijkertijd de "verbijsterende mediastilte" over de ontwikkelingen en roept christenen wereldwijd op om een krachtig tegengeluid te laten horen.

Asielzoekers

In een dramatische oproep smeekt S. Obaid Christus, lid van een kleine groep van ongeveer 150 Afghaanse christelijke asielzoekers in India, iedere christen "niet te zwijgen of de ogen te sluiten terwijl duizenden geloofsgenoten worden vervolgd. Zijn groep is "gedwongen ons geliefde vaderland te ontvluchten omwille van hun eigen leven en en dat van hun gezinnen, als gevolg van de opdracht van de regering ieder die er voor kiest zich tot het christendom te bekeren te vervolgen en te executeren."

Spoorloos

Onlangs hebben de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken en de voorzitter van de Afghaanse inlichtingendienst het parlement verteld dat vier Afghaanse christenen en een gezin zijn gearresteerd en worden verhoord" en dat de "namen van Afghaanse christenen worden genoteerd om door de geheime dienst te kunnen worden gearresteerd".

"Onze huizen in Afghanistan zijn door de politie en de inlichtingendienst doorzocht, onze familieleden en ouders, ook al zijn ze moslim, zijn gearresteerd en verhoord. Alle Afghaanse geloofsgenoten zijn spoorloos."

Hij roept namens de Afghaanse christenen alle medechristenen op tot gebed en om hun "hun stem te laten horen". "Laat de internationale gemeenschap druk uitoefenen op de Afghaanse regering om te stoppen met het vervolgen en doden van Afghaanse christenen." "Geef ons vrijheid van godsdienst en accepteer en respecteer ons als Afghaanse christenen." (Bron: AsiaNews)