Drie Christenen vermoord in Kirkuk

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
In de Irakese stad Kirkuk zijn afgelopen zondag drie christenen in koelen bloede vermoord, meldt Kerk in Nood (ACN).
iraq_-_violenze_e_guerra_584_x_328-200-x-112

In de Irakese stad Kirkuk zijn afgelopen zondag drie christenen in koelen bloede vermoord, meldt Kerk in Nood (ACN).

Susan Latif David en haar schoonmoeder Muna Banna David werden doodgeschoten toen mannen hun huis binnendrongen. Rond dezelfde tijd kwam Basil Shaba bij een soortgelijke aanslag om het leven. Zijn broer Thamir en zijn vader Yousif raakten gewond. Direct na de uitvaart in een volgepakte kathedraal vertelde aartsbisschop Louis Sako Kerk in Nood over de "tranen en het verdriet" van de mensen die om hun drie "onschuldige dierbaren" rouwden.

Susan David was net een jaar getrouwd. Haar man heeft een restaurant vlakbij de kathedraal. Susan en haar schoonmoeder waren beide Chaldees-katholiek, maar Basil Shaba, "onlangs verloofd", was Syrisch-orthodox.

"Mensen huilden. Wij waren allemaal zo verdrietig. Wij hopen dat het bloed van de martelaren ons op een dag vrede en stabiliteit zullen brengen."

Er zijn nog geen arrestaties verricht in verband met de moorden. Maar volgens aartsbisschop Sako is het duidelijk dat de moorden gepland waren en het motief waarschijnlijk was "christenen tot weggaan te dwingen". "Maar wij gaan niet weg uit Irak. Wij hebben de opdracht hier te blijven. Wij moeten getuigen van onze christelijke waarden. Zelfs als ze proberen ons te vermoorden zullen we blijven."Directeur Neville Kyrke-Smith van de Britse afdeling van Kerk in Nood heeft mgr. Sako alle hulp en solidariteit toegezegd. "De christenen van Irak beleven dagelijks een lange Goede Vrijdag en hebben tot nu toe weinig van de hoop op de Verrijzenis mogen smaken."Het hoofd van politie van Kirkuk heeft mgr. Sako persoonlijk ervan verzekerd "alles te doen om de verantwoordelijke te arresteren". Leiders vanuit heel Kirkuk zijn naar de uitvaart gekomen, onder wie de burgemeester en vooraanstaande sjeiks. De aanslagen worden breed veroordeeld. De moorden komen nog geen maand nadat vier andere christenen kort na elkaar werden gedood. De aanslagen zijn voor mgr. Sako reden te waarschuwen voor een machtsvacuüm wanneer de Amerikaanse troepen zich daadwerkelijk zullen terugtrekken uit Irak. Dat kan gemakkelijk leiden tot een "burgeroorlog" en de "verdeling van Irak".

Bron: ACN