fbpx

Drie christenen gestenigd tijdens protest

maandag, 01 oktober 2018
Nieuws
Nadat politie in Elwak, Kenia drie vermeende terroristen van Al-Shabaab neerschoten, nam een menigte Moslims op 22 september wraak op drie Christenen.

Aanvankelijk keerde de menigte zich tegen de politie omdat deze de drie vermeende Al-Shabaab-militanten buiten de stad hadden gedood. Waarom zij dat deden, is bij International Christian Concern (ICC), dat over het voorval berichtte, niet bekend. Wel meldt de organisatie hoe de demonstranten hun woede vervolgens richtten op drie Christenen die op een nabije bouwplaats aan het werk waren.

Een anonieme getuige legt uit hoe Fredrick Mukanda Bahati, sinds een half jaar metselaar in Elwak, Mandera, om het leven kwam. “Fredrick stond bovenop een nieuw huis dat hij moest bouwen. Zijn twee assistenten waren op de grond om mortel te mengen toen de menigte in haast aankwam, daarbij ‘takbir, takbir, takbir’ reciterend. Van een afstand zag ik de mannen bouwstenen naar de drie slingeren. Ze slaagden er aanvankelijk in veiligheid te vinden in een nabijgelegen hotel, hoewel ze zwaargewond waren geraakt. De menigte volgde hen echter meedogenloos en stenigde hen tot de dood.”

Een lokale dominee vertelt ontsteld te zijn door het voorval. "Ik ben geschokt door de moord op de drie onschuldige christenen die van buiten Mandera zijn gekomen om een ​​inkomen te verdienen. We zijn totaal niet veilig en dit incident laat zien hoe Moslims haten wie in Christus geloven. We wisten al dat gewapende militanten die behoren tot Al-Shabaab mensen vermoorden, maar nu hebben we ontdekt dat zelfs onze naaste moslimvrienden gruweldaden tegen ons plegen.”

Volgens de familie van Frederick zou hij niet zijn gestorven als de politie had ingegrepen toen het protest gewelddadig werd. Wycliffe Mukanda, de broer van Fredrick: "Dit is een trieste dag voor onze familie. We zijn een man kwijtgeraakt die vaardig was in de bouw en van ons allemaal hield. Hij herinnerde ons er altijd aan om te bidden en op God te vertrouwen, zelfs in moeilijke tijden. Dat is wat ons in beweging houdt nu we hem hebben verloren. We verwachtten hem voor het einde van het jaar te zien, maar nu hebben we herinneringen, een weduwe en twee kinderen om voor te zorgen.”

Beveiligingsofficieren in het noordoosten van Kenia zijn zeer alert op het terrorisme dat de afgelopen drie jaar reeds meer dan 200 Christenen het leven kostte. Wycliffe Mukande eindigt dan ook met een prangende vraag ten aanzien van de vele aanvallen: “Waar was de bescherming van de politie?”