Dreigementen tegen bidden op straat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Diani Budiarto, burgemeester van de West-Javaanse stad Bogor, geeft niet op. Hij wil nog steeds dat de leden van de protestantse Jasmijnkerk hun kerkgebouw verlaten, hoewel het gebouwd is volgens de regels. De burgemeester heeft...
20110712java01

Diani Budiarto, burgemeester van de West-Javaanse stad Bogor, geeft niet op. Hij wil nog steeds dat de leden van de protestantse Jasmijnkerk hun kerkgebouw verlaten, hoewel het gebouwd is volgens de regels. De burgemeester heeft geweigerd een bevel van het Hooggerechtshof van Indonesië uit te voeren. Het hof heeft aan de Jasmijnkerk toestemming gegeven een plaats voor geloofsbelijdenis te bouwen op eigen grond. Lokale bronnen zeggen dat burgemeester Budiarto ook geprobeerd heeft anti-christelijke sentimenten op te roepen bij extremistische moslims.

Zaterdag stuurde de burgemeester opnieuw een brief naar de kerk, waarin hij vroeg te stoppen met het vieren van de liturgie op zondag buiten de kerk. Ook suggereerde hij andere plaatsen , waar de kerkgemeenschap elkaar kon ontmoeten, bijvoorbeeld de Harmoni Function Hall. Het bestuur van de Jasrmijnkerk heeft echter vastberaden geweigerd in te gaan op het voorstel om ergens anders te gaan. Zij stellen dat de burgemeester nooit gezegd heeft waar zij hun nieuwe kerk kunnen bouwen. Bovendien is zijn brief voor de gemeenschap waardeloos omdat er "geen enkele datum of nuttige informatie" in staat.

Verstoren

Zondag kwamen honderden gelovigen bij elkaar op de weg naast de kerk om een religieuze viering te houden. Daarop zwermden tietallen radicale moslims uit over de plek en verstoorden de viering. Hetzelfde gebeurde een week eerder toen moslims de viering wilden verstoren door te gaan zingen. Dominee Ujang Tanusaputra en zijn secretaris ontkenden de bewering van de burgemeester dat zij beloofd hadden op te houden met het bidden op straat. Ook ontkenden ze dat er vieringen geweest waren op 6,7 en 8 juli, zoals de brief zegt. Bovendien drongen ze erop aan dat Budiarto de beslissing van het Hooggerechtshof zou uitvoeren. Een woordvoerder van de kerk verklaarde "het idee om de vieringen op straat te verplaatsen naar de Harmoni Function Hall is geen oplossing". In plaats daarvan ""creëerde de burgemeester een nieuw probleem door de suprematie van de wet te negeren. De kerk zal niet verdreven worden van de straat waar ze samenkomt." (Bron: AsiaNews)