fbpx

Drama in rechtszaal: Maira (14) moet toch bij ontvoerder blijven

woensdag, 05 augustus 2020
Nieuws
De strijd om een 14-jarig christelijk meisje te bevrijden uit de handen van een man die haar in zijn huis in Pakistan gegijzeld hield, ligt in duigen nadat het hooggerechtshof van Lahore gisteren onverwachts in het voordeel van de ontvoerder besloot.
14 year old Christiana bducted during COVID-19 lockdown in Pakistan 2020

Rechter Raja Muhammad Shahid Abbasi draaide gisteren een uitspraak van vorige week door de districtsrechtbank van Faisalabad terug. Deze oordeelde nog dat Maira Shahbaz (14) van het huis van haar ontvoerder, Mohamad Nakash, moest worden overgebracht naar een toevluchtsoord voor vrouwen en meisjes, in afwachting van verder onderzoek.

Nakash beweerde dat hij met Maira was getrouwd. Ondanks het bewijs dat de huwelijksakte vals is en dat zij minderjarig is, oordeelde het hooggerechtshof van Lahore gisteren in zijn voordeel “omdat de tiener de Islam heeft omarmd.” Advocaat en vriend van de familie Shabhaz, Lala Robin Daniel, is onthutst over het oordeel: “Met deze uitspraak is geen enkel christelijk meisje in Pakistan veilig.”

Getuigen zeiden dat Maira in tranen uitbrak in de rechtszaal. Advocaat Khalil Tahir Sandhu, die Maira vertegenwoordigde in de rechtszaal, zei tegen Kerk in Nood: “Het is ongelooflijk. Wat we vandaag hebben gezien is een islamitische uitspraak. De argumenten die we naar voren brachten waren zeer sterk en overtuigend.” Belangrijkste bewijsstuk is de officiële geboorteakte, waaruit blijkt dat Maira in oktober jongstleden, de maand van haar vermeende huwelijk met Nakash, pas 13 jaar oud was.

Vorige week nog werd voor de lagere districtsrechtsbank bovendien aangetoond dat de huwelijksakte vervalst is. Volgens de moslim geestelijke wiens naam op het document staat, is hij niet bij het huwelijk betrokken geweest. Volgens de wet mag Maira, aangezien ze minderjarig is, haar godsdienst daarnaast slechts met de toestemming van haar moeder veranderen. Rechter Abbassi legde beide punten naast zich neer, tot ontzetting van advocaat Sadhu: “Ik werd zo boos toen het proces doorging, dat ik bang was dat ik gevraagd zou worden de rechtszaal te verlaten.”

De advocaat stelde tegen de beslissing in beroep te gaan, eerst bij het hooggerechtshof van Lahore, en als dat niet lukt, bij het hooggerechtshof van Pakistan. Ondertussen moet Maira bij haar ontvoerder blijven.