Door extremisten vernielde kathedraal herbouwd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een kathedraal in de Filipijnen die door een bomaanslag van extremisten die gelieerd zijn aan al Qaeda is vernield, wordt herbouwd met steun van Kerk in Nood. Kerk in Nood kondigde maandag aan financieel bij te dragen aan de... 

kerst-in-de-filipijnen-ap

Een kathedraal in de Filipijnen die door een bomaanslag van extremisten die gelieerd zijn aan al Qaeda is vernield, wordt herbouwd met steun van Kerk in Nood.

Kerk in Nood kondigde maandag aan financieel bij te dragen aan de reconstructie van de Santa Isabelkathedraal in Isabela City (Filipijnen), die voor 70 procent is vernield door de aanslag op 13 april. In een brief aan Kerk in Nood vroeg bisschop Martin Jumoad met aandrang om hulp bij het herbouwen van de kerk. Hij benadrukte dat de kathedraal een teken van hoop is in een gebied van wijdverspreide onderdrukking en armoede. "Wij moeten deze kathedraal maken," schreef hij, "omdat zij een belangrijk signaal is van ons katholiek geloof. Ik vraag om hulp omdat wij geen middelen hebben om de kathedraal te herbouwen." De bijdrage van Kerk in Nood aan de reconstructiewerkzaamheden is € 15.000.

In zijn brief aan Kerk in Nood zet de bisschop uiteen dat de katholieken een minderheid zijn in de provincie Basilan, die een grote moslimstaat is in het zuiden. In zijn geheel is 81 procent van de 88,7 miljoen inwoners van de Filipijnen katholiek. In Basilan is dat slechts 27 procent.

Het is niet de eerste keer dat de christelijke gemeenschap in Basilan doelwit is van extremisten. Zo ontving bisschop Jumoad in 2008 evenals de plaatselijke christenen dreigbrieven dat ze zich moesten bekeren tot de islam of de islamitische Jizya belasting moesten betalen. De bisschop vreest dat de jongste aanslag het begin is van een nieuwe reeks terroristische acties. "Het is voor het eerst dat we zo direct en met zulk geweld zijn aangevallen," zei hij. "Er zijn wel meer kleinere aanvallen geweest, maar dit is anders. Dit kan een tragedie worden. Ik vrees echt voor mijn leven en dat van de andere gelovigen." Toch schreef de bisschop een pastorale brief waarin hij de katholieken opriep in Basilan te blijven en een vredetocht te organiseren.

De aanslag op de kathedraal van 13 april was onderdeel van een grotere aanval op Basilan City uitgevoerd door minstens 25 leden van Abu Sayyaf die gekleed waren als politie en soldaten. De explosie vernielde de ramen, de helft van het plafond en tastte de structuur van het gebouw aan. De totale kosten van het herbouwen van de kathedraal uit 1970 bedragen zo"n € 79.000. Voorlopig wordt de mis gevierd in het nabij gelegen catechetisch centrum.