Door Boko Haram ontvoerd meisje terug

donderdag, 19 mei 2016
Nieuws
Het eerste schoolmeisje van een groep van ongeveer tweehonderd meisjes die door terreurgroep Boko Haram in Nigeria werden ontvoerd, is teruggevonden.

Het eerste schoolmeisje van een groep van ongeveer tweehonderd meisjes die door terreurgroep Boko Haram in Nigeria werden ontvoerd, is teruggevonden. De meisjes werden in april 2014 door de moslimterroristen in de stad Chibok meegenomen. Twee jaar lang zijn ze al zoek.

Anima
Amina Ali werd dinsdag gevonden in het Sambisabos bij de grens met Kameroen, dat bekendstaat als bolwerk van Boko Haram. De vondst van het meisje werd vandaag door een woordvoerder van de familie bekendgemaakt. Nadere informatie is nog niet verstrekt. Ali werd twee jaar terug met haar lotgenoten bij de school opgepakt en op een vrachtwagen geladen. De school werd door de terroristen in brand gestoken. Nog altijd zijn 219 van de meisjes in handen van Boko Haram. Pogingen om hen vrij te krijgen, liepen keer op keer op niets uit. In een video die vorige maand uitlekte, zei één van de ontvoerde schoolmeisjes: "We zijn allemaal in orde". Het was het eerste levensteken sinds de meisjes twee jaar geleden samen met 275 anderen werd ontvoerd.

Teken van leven
De video werd in december gemaakt, maar lekte op de tweede herdenking van de ontvoering uit. De uitzending zorgde voor emotionele taferelen op de tweede herdenking van het drama. Huilende ouders bevestigden dat de video daadwerkelijk hun dochters toonde.

Behalve de duizenden directe slachtoffers van de aanvallen op scholen, ontwricht de geweldscampagne van Boko Haram het complete onderwijs. In Chibok zelf is de school, verwoest bij de aanval in 2014, nog steeds niet herbouwd. De 20.000 kinderen van Chibok hebben geen school om naartoe te gaan.

Zo gaat het in grote delen van Noordoost-Nigeria, waar Boko Haram zijn aanvallen concentreert. Volgens Human Rights Watch, dat vorige maand een rapport publiceerde over de ‘aanval op het onderwijs’, zijn in de afgelopen zeven jaar bijna duizend scholen door Boko Haram verwoest. Vele daarvan zijn net als in Chibok nog niet herbouwd. Ook zijn veel ouders bang voor aanvallen en houden ze uit voorzorg hun kinderen thuis, stelt Unicef.

Bronnen: CNA/Trouw