Dominee Nadarkhani opnieuw voor de rechter

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Iraanse domi- nee Yousef Nadar- khani moet komen- de zaterdag op- nieuw voor de rechter verschij- nen. Er zullen dan naar verwachting nieuwe...
20120907_Iran01

De Iraanse dominee Yousef Nadarkhani moet komende zaterdag opnieuw voor de rechter verschijnen.

Er zullen dan naar verwachting nieuwe beschuldigingen tegen hem worden ingebracht, ditmaal in verband met de nationale veiligheid. Dat meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Ter dood veroordeeld

Pastor Nadarkhani zit al meer dan 1.000 dagen in de gevangenis. In 2010 werd hij ter dood veroordeeld wegens afvalligheid van de Islam. De rechtbank heeft hem meerdere malen in de gelegenheid gesteld om zijn Christelijke geloof te herroepen en daarmee aan de doodstraf te ontkomen. Dat heeft hij elke keer geweigerd. CSW is een van de organisaties die sinds zijn arrestatie campagne hebben gevoerd. De internationale druk op zijn zaak heeft tot nu toe geholpen om zijn executie uit te stellen.

Doodstraf ‘aanvaardbaar maken’

Nu is hij opnieuw voor de rechter gedaagd. Hoewel de aanklacht niet bekend is gemaakt, wordt gevreesd dat hij zal worden beschuldigd van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid of zelfs van godslastering. Volgens bronnen van CSW hebben de rechters de instructie gekregen Yousef Nadarkhani zo te beschuldigen dat de doodstraf meer aanvaardbaar laakt.

Als de meest recente informatie van Mohabat News Agency juist is, ziet zijn situatie er nog zorgwekkender uit. Volgens het nieuwe Iraanse strafrecht zou iedereen die een misdrijf begaat tegen de nationale of internationale veiligheid kunnen worden beschuldigd van "het verspreiden van corruptie op aarde" en op grond daarvan ter dood kunnen worden veroordeeld.

Bron: KN/CSW, foto: internet