Dominee gearresteerd na moordaanslag

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Indiase dominee, die afgelopen zondag ternauwernood een moordaanslag overleefde, is enkele dagen later gearresteerd wegens religieuze opruiing. Dat meldt AsiaNews. Dominee Samuel Isaac ontsnapte zondag op wonderbaarlijke wijze aan een...
20110105india01

Een Indiase dominee, die afgelopen zondag ternauwer- nood een moordaanslag over-leefde, is enkele dagen later gearresteerd wegens religieuze opruiing. Dat meldt AsiaNews.

Dominee Samuel Isaac ontsnapte zondag op wonderbaarlijke wijze aan een moordaanslag door Hindoe- radicalen terwijl hij een gebedsdienst leidde voor het nieuwe jaar. Het incident vond plaats in Davanagere in de deelstaat Karnataka en voor de ogen van de vrouw en kinderen van het slachtoffer. Samuel Isaac raakte door de aanval met kapmessen zwaar gewond aan zijn hoofd en werd opgenomen in het ziekenhuis.

Wetsovertreding

Woensdag werd de dominee door de politie opgepakt wegens "het bevorderen van vijandschap tussen verschillende groepen op basis van religie". Een dag eerder waren zijn beide assistenten op dezelfde grond gearresteerd. De arrestatie volgt op een aanklacht tegen Isaac Samuel door Basraj, een activist van de Bajrang Dal, een radicale Hindoebeweging. Volgens Basraj overtreedt de predikant artikel 153 van het Indische Wetboek van Strafrecht door leden van andere religies te willen bekeren.

De Bajrang Dal verspreidt sinds zondag het verhaal dat haar leden de dominee betrapt zouden hebben tijdens bekeringsactiviteiten. Hij zou tijdens zijn vlucht gewond zijn geraakt.

 

Veroordeeld

De Wereldraad van Indiase Christenen heeft de arrestatie van Isaac Samuel scherp veroordeeld. Sajan K. George, de Katholieke voorzitter van de Raad, heeft scherp uitgehaald naar de politie en de voor de hand liggende banden met lokale Hindoe-extremisten.

George heeft de premier van Karnataka opgeroepen zijn plichten na te komen en de slachtoffers van de "terreur" te beschermen.

De extremistische Bajrang Dal heeft een zeer gewelddadige reputatie. De overgrote meerderheid van de bevolking wil dat de organisatie wordt verboden (Bron: AsiaNews)