Doelbewuste moord in Homs

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pater Frans van der Lugt is dood. De Nederlandse Jezuïet waarmee Kerk in Nood samenwerkt is volgens zijn medebroeder Pater Ziad Hillal vanochtend in...
20130129_004

Pater Frans van der Lugt is dood. De Nederlandse Jezuïet waarmee Kerk in Nood samenwerkt is volgens zijn medebroeder Pater Ziad Hillal vanochtend in Homs door onbekenden doodgeschoten.
Pater Frans werd, door op het hoofd gerichte schoten, gedood. We hebben dit bericht telefonisch ontvangen van een gelovige die samen met hem in het oude historische gedeelte van de stad verbleef. De 75-jarige Pater Frans van der Lugt, die sinds 1967 in Syrië werkte, had samen met een twintigtal gelovigen het al twee jaar uitgehouden in de door het Syrische leger belaagde, bijna geheel verwoeste oude historische stad. Hij hielp de achtergebleven inwoners en wilde bovendien het Jezuïetenklooster beschermen. Volgens Pater Ziad is het op dit moment onmogelijk om in het historische gedeelte van de stad Homs te komen om zo het stoffelijk overschot van Pater Frans te bergen.

Eind maart was Pater Ziad samen met medewerkers van Kerk in Nood nog in Brussel om daar vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap te informeren over de situatie in Homs. Via Skype sprak hij met Pater Frans o.a. over zijn komende verjaardag, die ze samen hoopten te vieren. Pater Ziad zei toen over zijn medebroeder:
"Voor mij belichaamt hij Christus in de wereld, hij is bereid voor zijn vrienden te sterven en hij geeft ons steeds weer hoop. Hij vraagt altijd hoe het met mij gaat en praat nauwelijks over de situatie waarin hij zelf verkeert".

Naar aanleiding van het droeve bericht over de dood van Pater Frans heeft Pater Andrzej Halemba, de verantwoordelijke voor projecten voor het Nabije Oosten van "Kerk in Nood", opgeroepen tot gebed voor een eind aan de strijd en voor vrede in de regio van de gestorven pater Frans en de benarde christenen aldaar. Kerk in Nood steunt de door burgeroorlog getroffen mensen in Syrië al sinds vele jaren. Aan hulpprogramma’s, die door Pater Ziad in Syrië gecoördineerd worden, werd tot nu toe 2,5 miljoen euro besteed. Verdere projecten zijn in voorbereiding. Het totaal, van de voor de burgeroorlog gevluchte Syriërs, wordt momenteel op 9 miljoen geschat. 6,5 miljoen zijn in eigen land op de vlucht en 2,5 miljoen anderen hebben Syrië verlaten.

Bron en foto: Kerk in Nood