Doden in Nigeria bij strijd tussen moslims en christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Nigeria zijn zondag bij confrontaties tussen islamitische nomaden en christenen talloze mensen om het leven gekomen.
novum_265_186182

In Nigeria zijn zondag bij confrontaties tussen islamitische nomaden en christenen talloze mensen om het leven gekomen.

De Britse zender BBC sprak over tientallen doden. Volgens andere media waren er minstens 200 slachtoffers. De vechtpartijen vonden plaats in het dorp Dogo Nahawa , enkele kilometer ten zuiden van het centraal-Nigeriaanse Jos. Volgens berichtgevers gingen de strijdende partijen elkaar met schietwapens en machetes te lijf. Onder de doden bevonden zich ook veel vrouwen en kinderen. Jos was ook in januari al het toneel van bloedige strijd.

Volgens een reconstructie door ooggetuigen trokken zondagmorgen vroeg islamitische milities drie dorpen in de buurt van Jos binnen. Minstens drie dorpen gingen in vlammen op. Volgens persbureau Misna vormen economische en politiek meningsverschillen de achtergrond van de conflicten, niet religieuze spanningen.

Volgens het Rode Kruis duurde de strijd ook dinsdag nog voort. Volgens een woordvoerder zaten de ziekenhuizen inmiddels aan de grens van hun capaciteit , terwijl nog steeds gewonden ingeleverd werden. De regering heeft ondertussen troepen op patrouille gestuurd naar het strijdgebied. De woordvoerder wilde niet bevestigen dat het om honderden doden zou gaan.

De confrontaties vallen binnen een onrustig binnenlandse tijd in Nigeria. Het land wordt tijdelijk door de christelijke vice-president Jonathan Godluck bestuurd, die de ziekelijke islamitische president Umaru Yar"Adua vervangt. In het land met de meeste inwoners van Afrika is 50 procent van de 149 miljoen Nigerianen moslim, 40 procent christen en tien procent hangt natuurgodsdiensten aan. (KNA)