fbpx

Doden en ontvoerden bij aanslagen op 2 kerken

maandag, 20 juni 2022
Nieuws
Gewapende mannen in Nigeria hebben zondagmorgen een katholieke kerk en een baptistenkerk aangevallen, waarbij drie mensen werden gedood en naar verluidt meer dan 30 gelovigen werden ontvoerd.
After the attacks by Herdsmen militia in Kajuru Local Government Area - Kaduna State - Nigeria in 2019

Gewapende criminelen op motorfietsen bestormden dorpen in de noordwestelijke deelstaat Kaduna van Nigeria en vielen op 19 juni de katholieke St. Mozekerks en de Maranatha baptistenkerk aan. Reuben Buhari, een voormalig woordvoerder van de plaatselijke regering, vertelde de Nigeriaanse krant Vanguard dat beide aanslagen zondagochtend rond 7 uur plaatshadden. “Ik sprak vandaag met een man wiens vrouw, moeder en dochter uit de Baptistenkerk zijn meegenomen. De angst in zijn stem is iets wat niemand van ons zou mogen meemaken,” zei hij. Een plaatselijke bron vertelde AP dat de meerderheid van de ontvoerden uit de Baptistengemeente afkomstig was, terwijl de drie gedode personen allen katholiek waren.

Passiviteit regering
De aanslag volgt twee weken na de aanslag op een katholieke kerk op Pinksterzondag, waarbij 40 christenen werden gedood. Bij de aanslag van 5 juni openden gewapende mannen, vermoedelijk moslimextremisten, het vuur op katholieke gelovigen die de Pinkstermis bijwoonden in de katholieke kerk St. Francis Xavier in Owo, Ondo State, in het zuidwesten van Nigeria. Bisschop Emmanuel Badejo van het bisdom Oyo heeft afgelopen vrijdag de Mis gecelebreerd tijdens de uitvaart voor de slachtoffers van het bloedbad van Pinksterzondag. Eerder had hij de regering van Nigeria, met name president Muhammadu Buhari, krachtig bekritiseerd wegens haar vermeende passiviteit ten aanzien van de moorden op Christenen in zijn land. In Nigeria worden meer christenen om hun geloof gedood dan in enig ander land ter wereld – minstens 4.650 in 2021 en bijna 900 alleen al in de eerste drie maanden van 2022.

Kerk in Nood steunt de slachtoffers van extremisme in Afrika met noodhulp, traumazorg en pastorale zorg. Helpt u mee? Doneer dan via onze speciale actiepagina.

Bronnen: KNA, Vanguard, Kerk in Nood