Doden en gewonden bij confrontaties tussen Kopten en Moslims

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een paar dagen na de gewelddadige aanval van Moslims op een Koptische gemeenschap in de Egyptische plaats Soul, zijn er opnieuw on- lusten ontstaan tussen de bevolkingsgroep- en. Plaats van handeling was de hoofdstad Caïro. Bij de aanvaring...
20111003_Egypte03

Een paar dagen na de gewelddadige aanval van Moslims op een Koptische gemeenschap in de Egyptische plaats Soul, zijn er opnieuw onlusten ontstaan tussen de bevolkingsgroepen. Plaats van handeling was de hoofdstad Caïro. Bij de aanvaring tussen de etnische groepen zijn al zeker dertien doden gevallen aan Koptische zijde. Er wordt gevreesd voor meer doden. Ook zijn er vele tientallen gewonden te betreuren aan de kant van de Christenen.

Aanleiding

De conflictsituatie ontstond toen duizenden Kopten de straat op gingen om te demonstreren tegen het leger dat onvoldoende bescherming biedt aan de Kopten. Tevens eisten de demonstranten een snelle herbouw van de kerk die bij de confrontatie in Soul is verwoest.

Aanval

Ooggetuigen van de situatie meldden dat Moslims de aanval openden toen de Koptische demonstranten twee wegen blokkeerden die naar het Tahrirplein leiden. Grote groepen van radicale Moslims sloegen in op de demonstranten, waardoor uiteindelijk het leger gedwongen werd in te grijpen.

Herbouw

Priester Rafik Greiche, hoofd van de persdienst van de Katholieke Kerk in Egypte, riep de door de militairen geleide regering op "vaart te maken met de herbouw van de vernielde kerk om verdere escalatie van het conflict te voorkomen".

Spanningen

Spanningen tussen Kopten en Moslims dreigen nog verder op te lopen. Onlangs heeft de gouverneur van Minya, de regio waar Soul onder valt, besloten zonder enige reden het ziekenhuis voor gehandicapten, dat gerund wordt door de Koptische Kerk, te laten slopen. Ook toen zijn vele duizenden Kopten de straat opgegaan om hierover hun ongenoegen te laten blijken. Daarnaast heeft de gouverneur zich de woede op de hals gehaald van een groep Kopten toen hij beval woningen van Christenen te laten slopen, toen dezen weigerden een vrijwillige bijdrage aan het gouvernement te betalen. (Bron: KN/AsiaNews)