Dodelijke schietpartij in Egypte

donderdag, 03 september 2015
Nieuws
In de Egyptische plaats Muharrak in Zuid-Egypte schoten mannen eind september twee christelijke mannen neer, waarvan er een overleed.
201412_Eid_Gidy

In de Egyptische plaats Muharrak in Zuid-Egypte schoten mannen eind september twee christelijke mannen neer, waarvan er een overleed. Inmiddels is duidelijk dat de plaats al lange tijd doelwit is van onderdrukking door leden van de nog altijd aanwezige Moslimbroederschap. Ernst Kamel vertelt hoe hij en zijn need Eid Gendy werden neergeschoten.

 

Rond half Augustus hadden Ernst en zijn neef Eid voldoende geld bijeengebracht om een "tuk-tuk" aan te schaffen, een motorfietstaxi. Ernst moest daarvoor de enige buffel verkopen die zijn familie rijk was. Eid leende geld van familie. Omdat dit deel van Egypte weinig werkgelegenheid biedt, besloten zij een "tuk-tuk" aan te schaffen in de hoop als taxichauffeurs een inkomen voor hun gezin te verdienen. Op woensdag 3 september rond half negen pikten Ernst en Eid een passagier op, Tawfik Ayad, die net als zijzelf in het dorp Muharraq woonde.

 

"Ik zat achter het stuur van de tuk-tuk en Eid zat naast me. We reden langs het kerkhof net voor Muharraq toen we plots twee gemaskerde, gewapende mannen bij een motorfiets zagen staan. Ze waren kennelijk op de uitkijk naar slachtoffers. In ons dorpen wonen uitsluitend Christenen. We zijn regelmatig doelwit van aanvallen en berovingen. Onder bedreiging met een wapen dwongen ze ons te stoppen." Passagier Tawfik Ayad: "Om ons bang te maken losten ze een schot in de lucht. Ze eisten de tuk-tuk op en vertelden ons dat we ons snel uit de voeten moesten maken. Wij weigerden. Een eerste schot op Eid trof hem in zijn nek. Het tweede schot doorzeefde zijn buik. Hij was op slag dood. Daarna werd ik twee keer in mijn maag getroffen door kogels. Toen ze er zeker van dachten te zijn dat wij beiden dood waren, verdwenen ze in volle vaart op hun motorfiets"

 

Ernst is langzaam herstellende. Een van de kogels ging door zijn lichaam, de andere is op medisch advies in zijn lichaam achtergelaten. Het zal nog lang duren voor Mariam, de vrouw van Eid en hun anderhalf jarig zoontje dit verdriet te boven zijn.

 

Helaas zijn dit soort aanvallen niet zeldzaam. Pater Mossa Shaker, geestelijke behorende bij de kerk van de Heilige Maria uit het nabijgelegen Quseyya kon het volgende nog vertellen : "Een paar dagen na het schietincident met de twee Koptische Christenen hielden gemaskerde en gewapende rovers een pick-up truck aan die geladen was met mango’s. De eigenaar is Christen. Ze legden beslag op zijn truck en beroofden hem van 500 Egyptische ponden. De christelijke bewoners van het dorp worden zonder ophouden getiranniseerd, getreiterd en onderdrukt door islamitische bendes uit drie naburige dorpen."

 

Na het avontuur met de twee mannen werden vier dagen lang veiligheidsagenten ingezet. Toen die het dorp verlieten, kwamen de benden terug. Zij persten de bewoners geld af in bijzijn van de politie, die medeplichtig is. Ernst zegt dat er, los van geldafpersing, ook nog ontvoeringen plaatsvinden om losgeld te kunnen eisen en ook dit gebeurt zonder aandacht van de politie. Ayman Hakim, een winkelier uit het dorp: "Ik sluit mijn zaak voor het donker wordt, uit angst voor Islamitische overvallers die het op mijn geld hebben gemunt. Ik kan ook mijn kinderen niet alleen buiten laten spelen uit angst dat ze ontvoerd worden. Het leven is hier heel onveilig."