Dodelijke aanval Seleka-rebellen op kathedraal in CAR

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Zwaargewapende moslimrebellen van de Seleka-coalitie hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een kathedraal in de stad Bambari aangevallen en minstens...
ACN-20140603-09661small

Zwaargewapende moslimrebellen van de Seleka-coalitie hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een kathedraal in de stad Bambari aangevallen en minstens 22 mensen gedood. De aanval op het kerkgebouw gebeurde gistermiddag al. In de kathedraal hadden blijkbaar honderden christenen hun toevlucht gezocht voor het religieus gemotiveerde geweld. Onder de slachtoffers waren ook vrouwen en kinderen.

Het aantal doden kan nog verder oplopen, zegt een medewerker van het Rode Kruis. Blijkbaar waren de aanvallers onder andere met handgranaten gewapend. De kathedraal Saint-Joseph is gedeeltelijk ingestort door explosies. Hulpverleners zoeken nog verder naar mogelijke overlevenden onder het puin.

Duizenden christenen zijn de voorbije maanden uit hun dorpen naar Bambari gevlucht. De stad ligt 385 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bangui.

In de overwegend door christenen bewoonde Centraal-Afrikaanse Republiek hadden Seleka-rebellen in maart vorig jaar tijdelijk de macht overgenomen. Sindsdien komt het steeds weer tot gevechten tussen aanhangers van de rebellen en christelijke burgerwachten. Door het conflict zijn bijna alle 4,6 miljoen inwoners aangewezen op humanitaire hulp. Duizenden mensen zijn al het slachtoffer geworden van het geweld en meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht.

Ongeveer 2.000 Franse militairen en 6.500 Afrikaanse troepen zijn in het land ontplooid om het geweld in de voormalige Franse kolonie enigszins binnen de perken te houden.

Bron: De Redactie.be (deredactie.be)

Foto: Kerk in Nood (Vluchtelingen kamp bij het klooster van de paters karmelieten in Bangui)