Dissidenten opgepakt in aanloop naar Communistisch Congres

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Chinese regering heeft groepen die als "dissident" worden beschouwd in de aanloop naar de benoeming van een nieuw leiderschap op het 18e congres van de communistische Partij...
20121121China01

 

 

De Chinese regering heeft groepen die als "dissident" worden beschouwd in de aanloop naar de benoeming van een nieuw leiderschap op het 18e congres van de Communistische Partij stevig aangepakt. Slachtoffers waren met name leden van huiskerken. Zo werd mevrouw Mao Hengfeng veroordeeld tot anderhalf jaar werkkamp omdat ze de moed had gehad protest aan tekenen tegen onrecht van de zijde van de regering. Chinaid, een van de belangrijkere organisaties voor vervolgde Christenen in het land, heeft gemeld dat een alarmerend hoog aantal Christelijke dissidenten zijn "verdwenen" in de periode voor het partijcongres. Een invloedrijk lid van een huiskerk in Shanghai, die beschuldigd werd van herhaaldelijke aanvallen op de regering, kreeg enkele dagen voor het congres een buitenrechtelijke straf: werkkamp. Het is slechts een voorbeeld van de maatregel die de regering treft om de orde te handhaven in de dagen voor het grote conclaaf waarin de macht wordt overgedragen.

Crimineel

Met werkkamp werden ook andere mensen gestraft die zich hadden aan gesloten bij het protest van Hengfeng. Een groot aantal van hen verdween in de gevangenis, werden als crimineel behandeld of werden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Mevrouw Hengfeng werd op 30 oktober veroordeeld tot 18 maanden "heropvoeding door werk" vanwege het "verstoren van de openbare orde". Het was de derde maal dat deze straf werd opgelegd aan Hengfeng, die inmiddels 51 jaar oud is en wier gezondheid door hoge bloeddruk niet al te best is. Bekend is ook de zaak tegen de activist Feng Zhenghu die acht maanden huisarrest kreeg opgelegd.

Doelwit

Mevrouw Hengfeng is een invloedrijke persoon binnen de tienduizenden dissidenten in Shanghai. Niet alleen heeft ze herhaaldelijk geprobeerd om op wettelijke wijze verhaal te halen bij verschillende regeringsafdelingen, maar ze spande zich ook in ten behoeve van anderen. Dat dissidenten in Shanghai meer een eenheid zijn, meer bekend met de wet en regeringsbeleid en meer rationeel in het gebruiken van de wet dan op andere plaatsen is toe te schrijven aan de activiteiten van Hengfeng, Shen Yuehua en andere leidende figuren. Het is juist om deze reden dat Hengfeng zo goed in de gaten gehouden wordt door de lagere en nationale overheid en waarom ze onophoudelijk doelwit van de autoriteiten is.

Bron: persecution.org

Foto: flickr.com