Dissident opgesloten op onbereikbare plaats

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het communistische regime in Peking heeft voor het eerst in 20 maanden toegegeven dat de advocaat Gao Zhisheng gevangen zit in de westerse provincie van Xinjiang. Gao is een Christen die een lange staat van dienst heeft in het verdedigen van de vrijheid v

Het communistische regime in Peking heeft voor het eerst in 20 maanden toegegeven dat de advocaat Gao Zhisheng gevangen zit in de westerse provincie van Xinjiang. Gao is een Christen die een lange staat van dienst heeft in het verdedigen van de vrijheid van alle mogelijke sociale en religieuze minderheden. Nadat hij in februari 2009 werd gearresteerd had niemand meer een teken van leven van hem ontvangen.

De bevestiging van zijn gevangenschap werd meegedeeld aan zijn broer Gao Zhiyi. "Ik heb een brief ontvangen waarin me meegedeeld werd dat mijn broer in de gevangenis in Shaya is," vertelde Zhiyi. Een telefoongesprek met de gevangenis is onmogelijk en het bureau van de gevangenis zegt niets te weten over deze zaak. Vorige maand berichtte het Chinese staatspersbureau dat Gao "opnieuw" gearresteerd was omdat hij "de voorwaarden voor zijn vrijlating had overtreden". Verdere details werden niet verstrekt. De keuze voor deze gevangenis was hoogstwaarschijnlijk gemaakt met het oog op het weren van bezoekers aan de gevangene. Xinjiang is een zeer afgelegen en moeilijk te bereiken provincie.

Verzonnen

Zhisheng is een van de meest gerespecteerde figuren binnen de Chinese dissidenten. Na een briljante carrië¨re, hij werd een van de tien beste advocaten in China genoemd, bekeerde hij zich tot het Christendom. Daarna ging hij voor zichzelf beginnen in het verdedigen van al diegenen die voor de rechter moeten verschijnen op grond van verzonnen beschuldigingen omdat zij democratie en gerechtigheid eisten. Het bericht van zijn arrestatie is in de huidige situatie verre van gunstig. Volgen veel activisten in China, zowel als buiten het land, kan 2012 zelfs een slechter jaar worden dan het vorige als het gaat om eerbiediging van mensenrechten. Hu Ping, directeur van de "Lente van Peking", "wordt het van jaar tot jaar erger". De zaak Gao ‘samen met die van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en de blinde activist Chen Guangcheng waren kenmerkend voor het klimaat in 2011. En er zijn geen tekens dat het in de toekomst beter zal gaan. Het regime gaat door met het muilkorven van iedereen die opkomt voor gerechtigheid en democratie.

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews