Directeur Caritas Libanon over aanslag Beiroet

zondag, 15 november 2015
Nieuws
Bij dodelijke aanslagen in een drukke wijk van de Libanese hoofdstad Beiroet die door Hezbollah gecontroleerd wordt, zijn 43 doden en 239 gewonden gevallen.

Bij dodelijke aanslagen in een drukke wijk van de Libanese hoofdstad Beiroet die door Hezbollah gecontroleerd wordt, zijn 43 doden en 239 gewonden gevallen. Volgens de Maronitische priester Paul Karam, directeur van Caritas Libanon, toont de tragische aanslag de ontwrichtende kracht van de burgeroorlog in Syrië voor buurland Libanon. Met de aanslag nam Islamitische Staat wraak voor de steun van Hezbollah voor de Syrische president Assad.

Karam: "Libanon draagt onvermijdelijk de gevolgen van de oorlog in Syrië. Er blijven grote groepen Syrische vluchtelingen toestromen. Wij proberen hen op alle mogelijke manieren te helpen, maar dat brengt veiligheidsrisico’s mee. Het is onvermijdelijk dat zich in dergelijke groepen ook enkelingen mengen die bereid zijn om een zelfmoordaanslag te plegen tegen onschuldige slachtoffers. Bijkomend is er nog de institutionele crisis door het uitblijven van een nieuwe Libanese president, waardoor het land wordt verlamd en nog sterker wordt verzwakt."

De Sjiitische Hezbollah is een van de meest aanwezige medestanders van de Syrische president Al-Assad en betrokken bij gevechten tegen Soennitische bewegingen als Al Nusra en Islamitische Staat. Het land bestaat voor een derde uit Christenen. Libanon, dat zelf zo’n vier miljoen inwoners telt, vangt bijna 1 miljoen vluchtelingen op uit buurland Syrië en uit Irak. 

Bron: Fides/Kerknet