Demonstratie voor en tegen Asia Bibi

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pakistaanse Christenen willen op 30 januari een "dag van vasten en gebed" houden ter wille van vrede in het land en de vrijlating van Asia Bibi. De 45-jarige moeder van vijf kinderen is ter dood veroordeeld voor heiligschennis. Het is...
20110126Pakistan01

Pakistaanse Christenen willen op 30 januari een "dag van vasten en gebed" houden ter wille van vrede in het land en de vrijlating van Asia Bibi. De 45-jarige moeder van vijf kinderen is ter dood veroordeeld voor heiligschennis. Het is een reactie op de mars die islamisten op dezelfde dag organiseren als "nationaal protest" tegen wijzigingen in de wetten inzake heiligschennis en voor de executie van de Christelijke vrouw. De afgelopen dagen gingen tienduizenden mensen in verschillende Pakistaanse steden de straat op om te benadrukken dat zij bereid zijn "hun leven te offeren" in het verdedigen van de eer van de profeet Mohammed.

Bisschop Anthony Rufin van Islamabad en Rawalpindi heeft via AsiaNews een oproep gedaan aan Christenen in het hele land om van 30 januari een dag van vasten en gebed te maken. De prelaat legde uit dat het initiatief erop gericht is "vrede en harmonie" te bevorderen en de aandacht te vestigen op de vrijlating van Asia Bibi die in afwachting van hoger beroep gevangen zit en met de dood bedreigd wordt door islamitische fundamentalisten. "Het is een kritische tijd voor Christenen in Pakistan," zei de bisschop. "Tot dusver hebben twee punten het denken in onze samenleving gedomineerd: megalomanie (onszelf als de beste zien) en paranoia (dat de wereld tegen ons samenzweert)." Mgr. Rufin vertelde ook dat hij Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, en hun kinderen had ontmoet. De jongste, Esha, had tegen de bisschop gefluisterd: "Het is nu wel duidelijk dat ze ons van ons recht op leven hebben beroofd."

Veiligheid

De Masihi Foundation, een mensenrechtenorganisatie in Lahore die het hoger beroep in de zaak heeft bepleit, wil dat het proces om veiligheidsredenen wordt behandeld in de gevangenis van Sheikhpura, waar Bibi nu zit, of in Multan. De activisten eisen veiligheidsmaatregelen als de gevangene naar de vrouwengevangenis in Multan wordt overgebracht. De extremisten bevestigden dat op 30 januari, de dag dat zij een nationale demonstratie houden er ook een mars naar hoofdstad Islamabad zal plaatsvinden. De radicalen willen dat de regering hun verzekert dat de blasfemiewetten niet ingetrokken zullen worden en dat Asia Bibi wordt geëxecuteerd. Aan de protestmars van de fundamentalisten zullen ook leden van de Pakistan Muslim League deelnemen. (Bron: AsiaNews)