De zaak Rimsha is nog niet voorbij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In tegenstelling tot eerdere berichten is de 14-jarige Paki- staanse Rimsha Masih niet vrijge- sproken van gods- lastering. De rechtbank in Islamabad heeft haar zaak...
20120926_Pakistan01

 

In tegenstelling tot eerdere berichten is de 14-jarige Pakistaanse Rimsha Masih niet vrijgesproken van godslastering.

De rechtbank in Islamabad heeft haar zaak doorverwezen naar de kinderrechter voor wie het Christelijke meisje maandag moet verschijnen, meldt AsiaNews.

De spanningen rond de zaak zijn nog hoger opgelopen na de gewelddadige protesten tegen de omstreden anti-Islamfilm "Innocence of Muslims".

Angst voor geweld

De vrees bestaat dat de rechtbank Rimsha niet heeft durven vrijspreken uit angst voor geweld. Zoals het ook stil is geworden rond imam Khalid Jadoon Chishti, die zelf Koranverzen heeft verbrand om er Rimsha van te kunnen beschuldigen.

Diens advocaat heeft de getuigen die de imam hebben aangegeven ervan beschuldigd onder druk van de regering te hebben gehandeld.

Teleurstelling

Dat Rimsha niet is vrijgesproken is een grote teleurstelling voor zowel de Pakistaanse Christenen als de talloze organisaties en overheidsinstanties die zich hard hebben gemaakt voor haar vrijlating. Hoewel er geen spoor van bewijs is geleverd dat zij pagina’s met Koranverzen zou hebben verbrand, is het verstandelijk gehandicapte meisje slechts op borgtocht vrijgelaten. Zij heeft drie weken gevangen gezeten in een speciaal beveiligde gevangenis.

Vanwege haar verstandelijke beperking had zij onmiddellijk moeten worden vrijgesproken, vindt ook mgr. Rufin Anthony, Bisschop van Islamabad/Rawalpindi.

Doel bereikt

Rimsha is weliswaar op vrije voeten, maar is samen met haar familie naar een geheime en beveiligde locatie afgevoerd uit vrees voor wraakacties. Uit vrees voor represailles zijn 600 Christelijke gezinnen uit de directe omgeving van Rimsha’s familie weggevlucht. Daarmee hebben zij ongewild het doel gerealiseerd dat imam Khalid Jadoon Chishti voor ogen stond: het wegzuiveren van alle Christenen uit zijn wijk en het naasten van hun bezittingen.

Dat hij volgens de blasfemiewetten zelf voor de doodstraf in aanmerking zou komen omdat hij doelbewust Koranverzen heeft verbrand, durven zelfs Moslims niet hardop uit te spreken uit vrees voor hun extremistische geloofsgenoten.

Onderzoek

Forensisch onderzoekers zijn op zoek naar bewijsmateriaal om de echte schuldige aan te kunnen wijzen. De resultaten worden binnen enkele weken verwacht en zijn mogelijk van doorslaggevend belang in de zaak.

Tegenover AsiaNews spreekt Bisschop Rufin Anthony zijn verbazing uit dat "als er geen bewijs is gevonden tegen Rimsha, waarom de zaak is doorverwezen naar de jeugdrechtbank?" Ze hadden haar moeten vrijspreken van alle beschuldigingen, aldus de Bisschop van Islamabad/Rawalpindi.

Volgens hem wordt "de situatie van de religieuze minderheden steeds meer kritiek". De zaak Rimsha zou een testcase moeten worden "om misbruik van de blasfemiewetten in Pakistan te stoppen".

 

Bron: AsiaNews, foto: globalchristianvoice