De vele gezichten van de moslimbroederschap

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Priester Rafik Greiche, woordvoerder van de Egyptische katholieke Kerk, gelooft niet in de oprechtheid van de positieve verklaringen die de leider van de moslimbroederschap heeft afgelegd over de Christenen. De broederschap heeft zichzelf in zijn ogen t
20111214egypte01

Priester Rafik Greiche, woordvoerder van de Egyptische katholieke Kerk, gelooft niet in de oprechtheid van de positieve verklaringen die de leider van de moslimbroederschap heeft afgelegd over de Christenen. De broederschap heeft zichzelf in zijn ogen te vaak tegengesproken sinds de start van de Jasmijnrevolutie. "De moslimbroederschap is niet geloofwaardig. We willen feiten, niet woorden," zei Reich in een commentaar op uitlatingen van de leider van de broederschap, Mohamed Badie. Ondanks de positieve reacties van de Anglicanen en orthodoxe Kerken bestaan er twijfels bij de katholieken, die stellen dat de islamitische organisatie de afgelopen maanden niet transparant genoeg geweest is.

"De moslimbroederschap legt voortdurend verklaringen af. In het begin waren ze erg hard tegen niet-moslims," zei Rafik Greiche. Maar "als een leider van voorstanders van democratie of een Christelijke voorman protesteert, veranderen ze onmiddellijk hun toon om maar niet als exremisten afgeschilderd te worden". "Keer op keer namen ze deze houding aan tijdens de Jasmijnrevolutie, waartegen ze zich aanvankelijk verzetten, maar die ze later op electorale gronden accepteerden. De afgelopen dagen zei een van de belangrijkste geestelijke leiders van de broederschap dat iedereen die zich verzet tegen de sharia, het land uit moet, een duidelijk verwijzing naar de Christenen. Gisteren zei Mohamed Badie weer dat alle burgers gelijk zouden moeten zijn."

Contradicties

Op10 oktober, toen onder de Kopten een bloedbad werd aangericht voor het hoofdkwartier van de staatstelevisie, verklaarde de broederschap dat de militairen juist hadden gehandeld omdat "het niet het goede moment is voor Christenen om eisen te stellen". Twee dagen later trok Badie de woorden van de woordvoerder van de broederschap weer terug. Hij stelde in plaats daarvan dat "het geweld in Maspero uitgelokt was door extremisten van de National Democratic Party van Moebarak". In de ogen van Greich zijn er ook in de houding van de broederschap tegenover de zeer extreem-islamitische Salafisten contradicties. De broederschap gebruikte de extremisten in hun campagne om gematigde moslims en religieuze minderheden angst aan te jagen. Maar toch stonden de Salafisten op veel lijsten samen met de broederschap. Tegelijkertijd distantieerde de politieke vleugel van de broederschap zich van uitlatingen van de extremisten dat vrouwen verplicht waren een hoofddoek te dragen, dat winkels die alcohol verkopen, gesloten moeten worden en dat vrouwen en mannen gescheiden moeten worden in openbare gelegenheden.

 

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews