De staat laten betalen voor afgebrande kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een vooraanstaande katholiek in Noord-Nigeria heeft de regering van de deelstaat Borno gevraagd te betalen voor de elf door moslimextremisten afgebrande christelijke kerken. Priester Heladuwa John William, econoom van het bisdom Maiduguri, zei ook dat he
fire-nigeria

Een vooraan­staande katholiek in Noord-Nigeria heeft de regering van de deelstaat Borno gevraagd te betalen voor de elf door moslimextremisten afgebrande christelijke kerken. Priester Heladuwa John William, econoom van het bisdom Maiduguri, zei ook dat het onjuist is te concluderen dat het vijf dagen durende geweld eind juli niets te maken had met religie. Want "er zijn geen berichten over het vernielen van moskeeën," aldus de econoom.

Priester William deed zijn verzoek in een verslag van de gewelddadigheden in de deelstaten Borno, Bauchi, Yobe en Kano. Het Rode Kruis en militaire autoriteiten zeiden dat alleen al in de stad Maiduguri meer dan 700 mensen waren gedood door geweld van de extremistische moslim groep Boko Haram, die tegen westers onderwijs is en een strenge sharia wil invoeren.

Priester William zei dat het exacte aantal doden in Maiduguri moeilijk te tellen was aangezien er geen formele procedure bestond om doden te registreren . "De mensen zijn van mening dat tussen de 1500 en 3000 mensen omkwamen bij de onlusten," zei Wiliam. Op 29 juli waren er 300 doden begraven omdat zijn in staat van ontbinding waren. Alleen al op het treinstation, de plaats waar de meeste gevechten plaatsvonden, zijn volgens William 600 lichamen van doden gevonden.

De aantallen zijn exclusief de lichamen die door individuele personen werden gevonden en diegenen die begraven zijn door de aanhangers van sjeik Mohammed Yusuf, de leider van Boko Haram, die op 20 juli door de politie was gedood.

"Degenen die het ergste getroffen zijn, zijn," volgens Wiiliam, " de christenen, meer dan de regering. Het is immers een feit dat de christenen, en vooral de katholieke Kerk nooit gecompenseerd zijn, voor wat dan ook. Vooral katholieken worden alleen gelaten met hun verlies en het rouwen over hun doden."

Bron: KN / CNS