De slachtoffers van Orissa bidden voor Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De christenen die zes jaar geleden in de Indiase deelstaat Orissa te maken kregen met een golf van geweld, bidden voor de vervolgde christenen in Syrië en Irak...
201408_Orissa01

De christenen die zes jaar geleden in de Indiase deelstaat Orissa te maken kregen met een golf van geweld, bidden voor de vervolgde christenen in Syrië en Irak. Dat zegt de aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneshwar, mgr. John Barwa, in een interview met AsiaNews.

Volgens mgr. Barwa is het geloof in de gekruisigde Christus "diep geworteld" in het dagelijks leven van de christenen in zijn bisdom. Het volhardend getuigenis tegenover de golf van antichristelijk geweld en de nasleep ervan hebben tot een groeiend aantal roepingen geleid, aldus Barwa.

Golf van geweld

Op 25 augustus 2008 overspoelde een golf van geweld door extremistische hindoes de kleine christelijke minderheid in Orissa, later gevolgd door vergelijkbare gebeurtenissen in verschillende andere deelstaten, zij het kleinschaliger. Het zwaartepunt van de vervolging vond plaats in het district Kandhamal.

Vals beschuldigd

Een groep ultra-nationalistische hindoes, die met Kerst 2007 massaal Kerstvieringen had verstoord en kerken in brand had gestoken, beschuldigden de christenen valselijk van de moord op een geestelijk leider. Christenen werden doelgericht en systematisch aangevallen door groepen gewapende hindoes in wat het karakter kreeg van een heksenjacht.

De lokale overheid weigerde in te grijpen en de daders bleven onbestraft.

Zware tol

Tijdens de geweldgolf werden 400 dorpen gezuiverd van alle christenen. Meer dan 6.000 huizen, 340 kerken, kapellen, klinieken en scholen werden in brand gestoken en vernietigd. Duizenden mensen raakten gewond. Talloze vrouwen en meisjes, onder wie zuster Meena, werden het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Rond 60.000 mensen raakten dakloos.

75 mensen werden op beestachtige wijze vermoord, onder wie 22 katholieken, 28 baptisten, 12 pinksterchristenen, 4 anglicanen, 1 onafhankelijke christen en 8 niet-christenen.

Straffeloosheid

Van de 3331 aangiftes zijn er slechts 800 geregistreerd. Daarvan zijn er 518 omgezet in een aanklacht, waarvan 247 zijn behandeld, veelal eindigend in vrijspraak.

Van de 30 tot nu toe behandelde moordzaken is er in twee zaken een veroordeling geweest wegens moord, in vier wegens minder ernstige vergrijpen. De rest eindigde in vrijspraak.

Geen gerechtigheid

De lokale Kerk lijdt daar volgens de aartsbisschop ernstig onder. "Gerechtigheid voor de slachtoffers betekend een verlangen om wonden te helen. Gerechtigheid voor zuster Meena, wier verkrachters zijn vrijgesproken, zou respect betekenen voor vrouwen en liefde voor onze jonge mensen. Gerechtigheid voor de zeven christenen die zijn beschuldigd van de moord op swami Laxamananada (wiens gewelddadige dood is opgeëist door maoïsten) zou liefde en respect betekenen tussen onze gemeenschappen. Die vreselijke tijd is voorbij, maar het mag nooit meer gebeuren."

Solidair

Volgens kardinaal-aartsbisschop Gracias van Mumbai bidt de Kerk van India "op de verjaardag van Kandhamal voor de Iraakse christen en andere kwetsbare groepen. In Irak vind een ernstige humanitaire ramp plaats voor duizenden door religieuze extremisten van huis en haard verdreven christenen en andere religieuze minderheden. Wij bidden dat het verenigen met de wonden van die van onze christenen vrede mag brengen aan de Iraakse christenen."

Bron en foto: AsiaNews