De president van Indonesië ‘slaapt" terwijl kerken worden aangevallen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Tientallen kerken in Indonesië zijn ieder jaar doelwit van aanslagen zonder dat de president van het land veel onderneemt om er een einde aan te maken", zo verklaarde een toonaangevende Katholieke vredesactivist, die een rapport heeft... 

 

Rapport levert bewijs voor meedogenloze aanslagen op kerken door het hele land

"Tientallen kerken in Indonesië zijn ieder jaar doelwit van aanslagen zonder dat de president van het land veel onderneemt om er een einde aan te maken", zo verklaarde een toonaangevende Katholieke vredesactivist, die een rapport heeft uitgebracht waarin uiteen wordt gezet welke omvang het probleem heeft aangenomen.

Sinds 2006 zijn meer dan 200 aanslagen op kerken geregistreerd door het Indonesische comité inzake godsdienst en vrede onder leiding van Theophilus Bela, de president van het Jakarta Christelijke gemeenschapsforum. In een rapport, aangeboden aan de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, dat steun biedt aan vervolgde en andere lijdende Christenen, verklaarde Bela dat in de eerste vijf maanden van dit jaar veertien kerken werden aangevallen en 46 in het gehele jaar 2010. Bela beschuldigde de Indonesische president Susilo Bamban Yudhoyono en zijn regering ervan onvoldoende op te treden tegen het Islamitische en antichristelijke geweld. Naar zijn zeggen: ‘slaapt president Yudhoyono als er een aanslag op Christelijke kerken plaats vindt. En als de president slaapt, doet de politie dat ook."

Volgens het rapport van Bela zijn er sinds Yudhoyono in 2004 president werd, 286 aanslagen op kerken gepleegd, een hoger aantal dan ooit daarvoor, behalve tijdens de politieke onrust aan het einde van de jaren negentig. Bela is bezorgd dat Islamitische figuren en sympathisanten de regering Yudhoyon infiltreren, waarbij hij er op wees dat de onlangs benoemde interreligieuze adviseur van de regering een bekende radicale moslimgeestelijke is. Verder zei Bela: "Ik heb de indruk dat Yudhoyono bang is voor zijn eigen minister voor religieuze aangelegenheden die lid is van een Islamitische politiek partij. Yudhoyono wekt de indruk nogal te twijfelen wanneer het erom gaat Christenen te beschermen,"

In zijn rapport verklaart Bela verder dat, ofschoon het aantal aanslagen op kerken in 2011 tot nu toe lager is dan het vorig jaar, de 28,5 miljoen Christenen de meest vervolgde religieuze gemeenschap van het land blijven. Het rapport geeft een gedetailleerde beschrijving van aanslagen op drie kerken op één dag, 8 februari 2011, in Temanggung, op Midden-Java. Een dag later liet Bela’s dochter die in de buitenwijk Bekasi van Jakarta woont, weten dat Moslim-extremisten naar een nabij gelegen kerk trokken waartegen de politie pas optrad nadat hij had gebeld om dit te melden.

In een poging de geleidelijke toename van aanslagen door extremisten op Christenen te verklaren, zei Bela dat verstedelijkte Moslims niets moeten hebben van Christenen die van het platteland naar de stad trekken op zoek naar werk in fabrieken en andere bedrijven. Hij zei ook dat extremisten razend waren over rechterlijke uitspraken tegen de beruchte Islamist Abu Bakar Bashir, het vermoedelijk brein achter de aanslagen op kerken, wiens veroordeling wegens betrokkenheid bij de bomaanslagen in Bali van 2002, door de Indonesische Hoge Raad was vernietigd.

Bela legde er de nadruk op dat ondanks de aanslagen, Christenen sterk bleven in hun geloof. Naar zijn zeggen: "Zijn wij Christenen niet bang, want wij zijn ook burgers van dit land, zoals andere groepen in deze maatschappij. Christenen gaan geregeld naar de kerk en onze kerken zijn op zondag steeds vol." Hij voegde hieraan toe: "Ons land is gebaseerd op een pluralistische ideologie€¦ en wij hebben geen staatsgodsdienst in dit land. Christenen hebben onlangs geprotesteerd bij president Yudhoyono met religieuze bijeenkomsten op twee zondagen tegenover het presidentiële paleis."

(Bron: ACN-UK)