De Pakistaanse overheid vernietigt eigendom van de Katholieke Kerk in Lahore

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt is getuige van schending mensenrechten in Pakistan. Vandaag is bekend geworden dat de overheid van Punjab verantwoordelijk is voor het vernietigen van een...
20120111Pakistan01_small

Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt is getuige van schending mensenrechten in Pakistan

Vandaag is bekend geworden dat de overheid van Punjab verantwoordelijk is voor het vernietigen van een aantal gebouwen van de Katholieke Kerk in Lahore. Onder de gebouwen bevonden zich een kapel en drie bewoonde huizen.

Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt die samen met de directeur van Kerk in Nood, Joris van Voorst, ter plaatse was reageert zeer geschokt: " Ik ben geschokt dat een overheid gebouwen verwoest waar mensen in wonen." Joris van Voorst vertelde dat de bewoners naast hun huizen ook hun hele huisraad kwijt zijn door de vernietiging. Op hetzelfde moment dat de delegatie uit Nederland een privé-bezoek brachten aan Kamran Michael, minister van financiën en van minderheden van de staat Punjab werden elders in de stad de gebouwen met bulldozers met de grond gelijk gemaakt.

De nationale directeur van de Katholieke Commissie voor Vrede en Gerechtigheid (NCJP), de priester Emmanuel Yousuf Mani, legt uit dat het gaat om de vernietiging van het centrum "Gosha-e-Aman". Op het terrein van dit centrum woonden onder andere drie gezinnen en stond een kapel. Een katholieke instelling was eigenaar van het centrum en de dagelijkse leiding viel onder CARITAS Pakistan.

Het land waar de gebouwen zich op bevonden is al sinds 1886 in handen van de Katholieke Kerk en in 2007 ontstond een geschil nadat de staat Punjab zich het land toe-eigende. Op het moment van vernietiging liep hierover een rechtszaak en was er een verbod op vernietiging uitgevaardigd. Ondanks dit verbod en hoewel de toegesnelde directeur van NCJP, Emmanuel Yousuf Mani, de eigendomsbewijzen overhandigde kon de vernietiging niet voorkomen worden.

Meteen nadat Pieter Omtzigt en Joris van Voorst dit vreselijke nieuws hoorden zijn ze naar het vernielde centrum in Lahore gegaan. Onder de puinhopen zagen ze de huisraad van de bewoners en op de plaats waar de kapel stond zagen ze Bijbels en een vernield kruis liggen. De directeur van Kerk in Nood, Joris van Voorst, reageert zeer aangedaan: "Ik ben zeer geschokt door deze stap met voorbedachten rade van de overheid van Punjab. Zeker omdat er alleenstaande ouderen woonden in de huizen."

Naast de puinhopen troffen ze een bewoonster van één van de vernielde huizen aan, mevr. Zoniba Richard. Nadat ze mevrouw Richard hadden gesproken zei Joris van Voorst: "Deze mevrouw heeft de nacht op straat doorgebracht nadat ze haar huis verwoest hebben. Op mijn vraag waar ze nu naar toe moest antwoordde ze dat ze dat niet wist en dat ze alleen nog maar op God kan vertrouwen."

Het Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert: "De kerk had dit gebouw al meer dan honderd jaar in bezit en dan lijkt een eigendomskwestie slechts een excuus om tot vernietiging over te gaan. Dit laat helaas zien dat de rechten van minderheden met voeten getreden worden."

 

Foto’s: Kerk in Nood en Muhammad Javaid/The Express Tribune, Pakistan