Volgens de ordeling van het Instituut van het Geïncarneerde Woord IGW willen de jihadisten waarschijnlijk niet dat andere Arabische landen een geslaagd voorbeeld hebben. “Ze hebben de Tunesische maatschappij op zijn kwetsbaarste plek getroffen, het toerisme. Na de aanslag, waarbij 38 personen om het leven kwamen, hebben talrijke toeristen het land verlaten. Dat heeft ernstige gevolgen voor de economie van het land, die zonder meer al lijdt.”
Pater Sergio gelooft echter ook, dat de aanslag ertoe geleid heeft, dat de niet-extremistische krachten nauwer zijn gaan samenwerken. “De christenen van Tunesië zijn door het bloedbad geschokt. Sommigen zijn ook bang. Maar ik vertrouw op de overheid. Zij willen nu beslist verhinderen dat bijvoorbeeld de kathedraal of de bisschop doelwit worden van een jihadistische aanslag. Zo’n aanslag zou vernietigend zijn voor het aanzien van het land. Daarom hebben ze de nodige veiligheidsmaatregelen genomen.”
De veiligheidsmaatregelen aangaande de christelijke instellingen zijn meteen na de aanslag op het Bardomuseum van Tunis in maart verhoogd. “Zo zijn er bijvoorbeeld bewakingscamera’s in de omgeving van de katholieke kathedraal geïnstalleerd en veiligheidsmensen aangenomen”, aldus Pater Sergio. Naar zijn weten waren er geen concrete dreigingen tegen christelijke instellingen. In het hele land heeft de staat nu de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Bovendien zijn ongeveer 80 moskeeën, waar predikers tot geweld opgeroepen hadden, gesloten en vinden er interreligieuze bijeenkomsten tegen terrorisme en extremisme plaats waaraan vertegenwoordigers van Islam, Jodendom en Christendom deelnamen. “Ik roep de weldoeners van Kerk in Nood op tot gebed voor Tunesië. Het is een klein land. Maar het heeft een rijk christelijk verleden en vriendelijke mensen. De Arabische lente is met zijn streven voor vrijheid en waardigheid hier niet toevallig begonnen.”
De Katholieke Kerk is de grootste christelijke denominatie in Tunesië. Zij is in Tunis met één bisschop vertegenwoordigd. Verschillende ordegemeenschappen helpen bij de caritatieve zending van de Kerk en onderhouden scholen, studententehuizen en medische instellingen. Daarnaast zijn er kleinere protestantse en ook orthodoxe gemeenschappen. In 2012 werd het aantal van christenen in een land met zijn 11 miljoen inwoners op ongeveer 25.000 geschat, waaronder 20.000 katholieken. Officiële getallen zijn er niet. “Het klopt dat de Katholieke Kerk in Tunesië in meerderheid uit buitenlanders bestaat. Maar zij voelt zich als deel van de geschiedenis en toekomst van het land”, zegt pater Sergio. Ten slotte is het aantal christenen in het land geslonken. “De Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft Tunesië verlaten en met haar honderden christelijke families, die hier meer dan tien jaar gewerkt hebben. Maar er zijn nog steeds veel katholieke Afrikaanse studenten die wij hier op geestelijk vlak verzorgen”, aldus pater Sergio.
De verhouding van Kerk en Staat is in een verdrag geregeld. Het verschaft de Kerk en hun maatschappelijke hoog gewaardeerde instellingen zoals scholen en ziekenhuizen een wettelijke status, maar stelt haar ook grenzen. “Binnen dit kader, dat actief proselitisme uitsluit, kunnen we ons echter aan onze kerkelijke zending wijden.” Over de recente ontwikkelingen is pater Sergio positief. “De politieke overgang na de ineenstorting van de dictatuur is redelijk volgens plan verlopen. De nieuwe grondwet garandeert niet alleen vrijheid van ritus, maar ook volle gewetensvrijheid. Maar theorie en praktijk lopen wel uiteen. “Een moslim die toenadering zoekt tot het christendom staat onder grote sociale druk.” aldus de geestelijke. “Toch wagen Tunesische moslims steeds opnieuw de stap en nemen aan onze caritatieve werken deel. De gruweldaden van Islamitische Staat en het voorbeeld van Paus Fransiscus zorgen voor interesse in het christendom.”
Kerk in Nood ondersteunt de Kerk in Tunesië sinds jaren bij hun zending. Zo werd de publicatie van pater Silvio Moreno over de christelijke wortels van Tunesië ondersteund. Tenslotte konden ordezusters van de gemeenschap “Dienaressen van de Heer en de Maagd Maria van Matara SSVM” met hulp van Kerk in Nood een nieuwe auto aanschaffen.