Kerk in Nood, Cairo – Pater Rafik Greiche, mediawoordvoerder van de Egyptische Katholieke bisschoppenconferentie, heeft een beroep gedaan op de Europese regeringen om de leiding in Cairo onder druk te zetten. Tegen Kerk in Nood, zei hij: "De Europese Unie moet duidelijk maken aan president Morsi en zijn regering dat ze de mensenrechten in acht nemen. De milities van de Moslim Broederschap hebben mensen bedreigd die vreedzaam demonstreren tegen het beleid van de president. Dit is net zo onaanvaardbaar als de tekst die naar voren is geschoven voor de toekomstige Egyptische grondwet."
Pater Greiche verwees hier naar de ontwerpgrondwet die president Mohammed Morsi de mensen in het referendum op 15 december heeft voorgelegd. De uitslag hiervan is nog niet bekend, maar de Moslimbroederschap claimt dat een kleine meerderheid van de Egyptenaren vë³ë³r de nieuwe grondwet stemde. Komende zaterdag vindt de tweede ronde plaats waarin de overige zeventien gouvernementen mogen stemmen. De grootschalige demonstraties die momenteel in Egypte gehouden worden zijn onder andere gericht op dit ontwerp. In november hebben de vertegenwoordigers van de Christelijke kerken en de liberale partijen zich reeds teruggetrokken uit de commissie die de nieuwe grondwet moest opstellen uit protest tegen islamitische tendensen. Toch namen de overige leden van de commissie het ontwerp op 30 november in een nachtelijke sessie aan. Greiche merkt op: "Het is gewoon niet goed te haasten door zo’n cruciale tekst aan te nemen en het de mensen voor te leggen zonder de kans op een echt publiek debat."
pater Greiche was niet verbaasd over de richting van de ontwerpgrondwet: Hij is van mening dat: "Telkens wanneer de islam wordt gepolitiseerd veranderd het automatisch in een fascistische dictatuur. Dan komt de dreiging dat de sharia in zijn meest fundamentele vorm zal worden ingevoerd. Dit beïnvloedt niet alleen Christenen, maar alle Egyptenaren die vrijheid en rechtvaardigheid willen." Onder andere bekritiseerde hij het feit dat de tekst van een hele reeks artikelen in de grondwet zo open was dat een fundamentalistische interpretatie mogelijk was.
Met betrekking tot de kwestie van de mogelijke manieren om uit de huidige nationale crisis in Egypte te komen, zei Greiche: "Als de president nog een zekere mate van wijsheid heeft dan moet hij een echte dialoog beginnen met alle politieke groeperingen in het land. Wij hebben geen valse dialogen nodig. Alle gedane aanbiedingen tot nu toe zijn slechts trucs." Maar de katholieke kerk in Egypte, met een aanhang van ongeveer 250.000 gelovigen, heeft niet opgeroepen tot een boycot van het referendum: "Natuurlijk zullen we het volk niet vertellen wat ze moeten doen, maar we zullen hen zeker niet aanmoedigen te stemmen ten gunste van de ontwerpgrondwet."
Bron en foto: Kerk in Nood