Datum voor vredesconferentie Syrië afgesproken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft aangekondigd dat de langverwachte conferentie over Syrië op 22 januari 2014 gehouden zal worden. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Rusland en de...
ACN-20131111-02444small

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft aangekondigd dat de langverwachte conferentie over Syrië op 22 januari 2014 gehouden zal worden. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten, Rusland en de Arabische Liga hebben maandenlang geprobeerd de betrokken partijen bij elkaar te brengen om een eind te maken aan het conflict waardoor al twee en een half jaar lang het land wordt verwoest. Maar, ook nu nog, vreest men dat enkele betrokkenen de onderhandelingen zullen verlaten of deze zullen verhinderen.

Ban Ki-moon zei dat de volgende conferentie (Genë¨ve II genaamd) gebaseerd moet zijn op de verklaring uit 2012 van de actiegroep van de Verenigde Naties. Deze verklaring eist een onmiddellijk einde aan het geweld en de vorming van een overgangsregering waarmee iedereen kan instemmen, een regering die de macht heeft over het leger en over de veiligheidstroepen, waarin oppositieleden zullen participeren als ook leden die behoren tot de groep van Assad.

Ban Ki-moon benadrukt dat de partijen naar Genë¨ve moeten komen met het vaste voornemen de oorlog te beëindigen, een oorlog die al meer dan 100.000 doden heeft gekost, 9 miljoen mensen tot ontheemden heeft gemaakt en een onbekend aantal vermisten en gevangenen heeft veroorzaakt. De datum van de geplande conferentie werd al een aantal keren verschoven maar vond tot op heden nooit plaats vanwege veto’s en meningsverschillen.

Assad heeft nooit met zijn opponenten willen vergaderen, hij ziet hen als terroristen. De oppositie wil er zeker van kunnen zijn dat Assad geen toekomst meer heeft in Syrië. Ondertussen zijn de diverse oppositiepartijen het niet eens over wie het recht heeft hen te vertegenwoordigen en verschillende onder hen (vooral de radicale islamisten) zijn voornemens de heilige oorlog hoe dan ook voort te zetten.

Onlangs hebben Amerika en Saudi-Arabië hun veto uitgesproken over deelname aan de conferentie door Iran (de sponsors van Assad) Anderzijds wordt deelname van Teheran door Rusland gesteund. Het is nog niet duidelijk of al deze problemen wel werden opgelost. Ban Ki-moon heeft gezegd te verwachten dat alle regionale en internationale deelnemers hun, zo belangrijke, steun zullen geven aan het welslagen van de onderhandelingen.

Lakhdar Brahimi, de afgezant van de Verenigde Naties en van de Arabische Liga zei dat de deelnemerslijst aan Genë¨ve II nog niet vast staat maar dat hij verwacht dat zowel Iran als Saudi-Arabië, die de rebellen financieren, erop zullen staan. Op 20 december zal Brahimi afgevaardigden van de Verenigde Staten en van Rusland ontmoeten om te proberen de lijst van deelnemers definitief te maken.

bron en foto: Kerk in Nood