Dagen van zwijgen lijken voorbij in Viëtnam

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Minstens 2.000 gelovigen hebben in Ho Chi Minh City (Saigon) een mis bijgewoond en gebeden voor de katholieken die onlangs gearresteerd zijn bij razzia's in de bisdommen Vinh en Thanh Hoa. De viering was 14 augustus opgezet door de Redemptoristen die...
20110817Vietnam01

Minstens 2.000 gelovigen hebben in Ho Chi Minh City (Saigon) een mis bijgewoond en gebeden voor de katholieken die onlangs gearresteerd zijn bij razzia’s in de bisdommen Vinh en Thanh Hoa. De viering was 14 augustus opgezet door de Redemptoristen die daarmee een aanklacht wilden laten horen tegen de onderdrukking van de Viëtnamese autoriteiten en het confisqueren van kerkelijke bezittingen. Impliciet werd daarmee het recht op godsdienstvrijheid in het land geëist.

Tijdens de viering noemde de priester Le Quang Uy de namen van de gearresteerde katholieken, onder wie vijf Redemptorist die werkzaam waren in de journalistiek. Verder vertelde hij dat 10 gelovigen in Vinh zijn opgepakt en een in Thanh Hoa. De politie had zich daarvoor geposteerd op de vliegvelden van Vinh, Hanoi en Saigon. De priester typeerde de gearresteerden als "toegewijde katholieken" die samenwerken met de lokale media, actief zijn in de parochie en gezinsbeleid en vrijwilligers in pro-life camagnes. Plaatselijke bronnen zeggen dat de Viëtnamese communistische autoriteiten een campagne gestart zijn van het onderdrukken van intellectuele en activistische katholieken in de regio Vinh en Than met de bedoeling om een waarschuwing af te geven aan andere bisdommen.

Crisis

Een student van het bisdom Vinh vertelde tegen AsiaNews dat hij had deelgenomen aan het gezamenlijke gebed om publiekelijk te protesteren tegen de onderdrukking door de Viëtnamese autoriteiten. Als het klimaat van zwijgen en straffeloosheid doorgaat "zullen er arrestaties van andere katholieken plaatsvinden zonder enige vorm van protest en respect voor elementaire mensenrechten". Een meisje in Saigon bidt voor "de slachtoffers van het regime" en voor "mijn land Viëtnam" dat nu een politieke crisis doormaakt die er zelfs toe leidt dat "patriotten worden gearresteerd" die protesteren tegen de expansionistische ambities van Peking in de Zuid-Chinese Zee. Alleen al in de laatste weken zijn meer dan 40 mensen opgepakt op beschuldiging van deelneming aan initiatieven of activiteiteng tegen de autoriteiten en de politie. Een priester zegt: "zij denken dat de beste manier om het land te besturen het arresteren van pro-democratie activisten en gewone gelovigen is. Maar ze vergissen zich. Hoe groter de onderdrukking is, hoe sterker het verlangen naar een echte democratie." Een andere priester vult aan: "Telkens als de gelovigen van de parochie Thai Ha bidden, sluiten katholieken en niet-katholieken zich aan [€¦] en samen dragen we bij aan de ontwikkeling van onze staat." Een ding is duidelijk: voor de Viëtnamezen "zijn de dagen van zwijgen voorbij" en meer en meer mensen keren zich tegen openlijke vervolging. (Bron: AsiaNews)