Daders van geweld tegen christenen in Orissa ongestraft

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christenen in het Indiase district Kandhamal zijn nog altijd de onschuldige slachtoffers van intimidatie en geweld.
vrouw-india-200-x-150

Christenen in het Indiase district Kandhamal zijn nog altijd de onschuldige slachtoffers van intimidatie en geweld.

De regering doet niets aan de rehabilitatie van de slachtoffers van het religieuze geweld in 2008 en ze blijven in angst leven. Aan de andere kant hebben de klachten tegen de geweldplegers niets uitgehaald: de daders van het bloedbad bewegen zich nog overal vrij in de provincie.

Deze klacht is afkomstig van de president van de Wereldraad voor Indiase christenen, Sajan K. George, die de situatie van de vervolgde christenen in India jarenlang gevolgd heeft. De Raad, die zowel de belangen van katholieken als van protestanten behartigt, voorziet in juridische en materiële hulp aan de mensen die vervolgd zijn.Tegen plaatselijke media zei George dinsdag: "We hebben behoefte aan een systeem dat de gelovigen helpt om terug te keren naar een normaal leven. Ze hebben een baan en een huis nodig.

Om aan de dood te ontkomen waren de inwoners van 14 dorpen toentertijd gedwongen te vluchten naar de tenten waar ze nog altijd in wonen. De overheid moet handelen om recht te doen geschieden." Het geweld barstte uit in het district Kandhamal in de zomer van 2008. Daarbij vielen doden onder de clerus en bij de lekengelovigen. De valse beschuldiging van zieltjeswinnarij werd gebruikt om kerken en scholen te vernielen van katholieken, die vervolgens door de hindoes gedwongen werden hun land te ontvluchten en elders een heenkomen te zoeken.

Bij de confrontaties werden 5347 huizen vernield en verloren 75 mensen het leven in naam van de godsdienst of etniciteit. Meer dan 50.000 mensen waren gedwongen te emigreren en werden vluchteling in hun eigen land. Onmiddellijk na de razzia’s dienden de slachtoffers 3232 klachten in bij verschillende politiebureaus in het district. Daarvan werden er 832 aanvaard: 89 personen kregen lichte straffen, terwijl 251 daders onmiddellijk vrijgelaten werden. (AsiaNews)