Daders aanslag op Koptische kerk berechten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Egyptische autoriteiten moeten de veroorzakers van gewelddadigheden tussen moslims en Kopten ter verantwoording roepen. Zij moeten voor een burgerlijke rechtbank gebracht worden. Die oproep... 
20110510egypte01_120_x_104

De Egyptische autoriteiten moeten de veroorzakers van gewelddadigheden tussen moslims en Kopten ter verantwoording roepen. Zij moeten voor een burgerlijke rechtbank gebracht worden. Die oproep deed de EU-buitenland-vertegenwoordiger Catherine Ashton maandag in Brussel. Tevens begroette ze de snelle maatregelen van de Egyptische leiding om de orde te herstellen evenals de oproep van christelijke en islamitische leiders tot rust en terughoudendheid.

Ashton noemde godsdienstvrijheid een universeel mensenrecht, dat overal beschermd moet worden. De godsdienstvrijheid is volgens haar nauw verbonden met vrijheden van meningsuiting en expressie en alle andere fundamentele vrijheden. Die vrijheden dragen bij aan de opbouw van een pluralistische en democratische maatschappij, aldus Ashton. Afgelopen weekend kwamen bij gewelddadigheden in de wijk Imbaba van Caïro ten minste 12 mensen om het leven en raakten meer dan 200 anderen gewond. Volgens berichten in de lokale media verkeren nog 11 mensen in levensgevaar. De ongeveer 190 gearresteerden moeten voor een militaire rechtbank verschijnen.

Rondzingend verhaal

De oorzaak zou volgens goed ingelichte bronnen samenhangen met het in de moslimwereld rondzingende verhaal dat christenen in deze kerk een Christelijke vrouw vasthouden die zich tot de islam wilde bekeren. Ditzelfde verhaal was ook voor moslimfundamentalisten in Bagdad vorig jaar oktober het motief om de Syrisch katholieke kathedraal te verwoesten nadat ze de aanwezige Christenen gegijzeld hadden. Bij deze aanslag vielen 58 doden, onder wie twee priesters. (bron: KNA)