Cyprus: Paus roept op tot verzoening en oecumene

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aan het begin van zijn bezoek aan Cyprus heeft paus Benedictus XVI opgeroepen tot verzoening tussen de beide vijandige delen van het eiland. De bestaande problemen voor de toekomst van uw eiland dienen te worden opgelost, zei de paus na zijn aankomst...
20100604cyprus1

Aan het begin van zijn bezoek aan Cyprus heeft paus Benedictus XVI opgeroepen tot verzoening tussen de beide vijandige delen van het eiland.

De bestaande problemen voor de toekomst van uw eiland dienen te worden opgelost, zei de paus na zijn aankomst op het vliegveld van Paphos. Daarnaast uitte hij de hoop door zijn bezoek de "gemeenschappelijke banden" tussen de katholieke en orthodoxe Kerk te versterken.

Oecumene

Bij een oecumenische viering in de namiddag prees de Heilige Vader de vooruitgang die daarin tijdens de afgelopen jaren is geboekt. Vooral de laatste decennia hebben de Kerken uit de Orient en het Avondland hun rijke gemeenschappelijke erfgoed herontdekt. Het komt erop aan spanningen te overwinnen en naar een "volwaardige zichtbare eenheid" te streven zoals God wil, aldus de paus.

Synode Aanleiding voor diens reis is de presentatie van het werkdocument voor de bisschoppensynode over het Nabije Oosten die komende herfst in het Vaticaan zal worden gehouden. Benedictus XVI noemde Cyprus op grond van zijn ligging en geschiedenis een "geschikte plaats" om zich met de situatie van de christenen in het Nabije Oosten bezig te houden.

Bij de oecumenische viering zei hij dat de Kerk van Cyprus in het oecumenische gesprek als "brug tussen Oost en West" dienen.VerwijtenAan de viering in de open lucht op het opgravingsterrein naast de Pauluskerk namen vertegenwoordigers deel van de orthodoxe Kerken, maar ook enkele anglicanen en lutheranen. De orthodoxe aartsbisschop van Cyprus, Chrysostomos II, herinnerde aan de rijke gemeenschappelijke erfenis van de katholieke en orthodoxer Kerk. Tegelijk sprak hij over het "martelaarschap" van de Cypriotische Kerk sinds de deling van 1974. Hij verweet Turkije op Cyprus een "plan van vernietiging" te hebben nagestreefd. Het land heeft "op barbaarse wijze" een deel van het eiland bezet. De culturele erfenis, in het bijzonder christelijke kunstwerken, zijn op de internationale antiekmarkt verkocht of vernietigd.

Geen politiek De paus bezoekt alleen het internationaal erkende Griekse deel van het eiland. De "Turkse Republiek Noord-Cyprus" wordt alleen door Ankara erkend. Tijdens zijn vliegreis naar Cyprus benadrukte de paus het religieuze karakter van zijn bezoek en onderstreepte dat het Vaticaan geen politieke aanbevelingen doet.

Dat geldt ook voor het conflict in het Midden-Oosen, zei de paus onder verwijzing naar het Israëlische optreden tegen het hulpkonvooi naar Gaza eerder deze week. (Bron: KN/KNA)