Cubaanse president bedankt paus

zaterdag, 22 augustus 2015
Nieuws
De Cubaanse president Raul Castro had zondag een ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan. In het een privégesprek bedankte president Castro de paus voor zijn bemiddeling tussen zijn land en de VS.
20150511_Raoul_Castro_visits_pope_Francis_Osservatore

De Cubaanse president Raul Castro had zondag een ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan. In het een privégesprek bedankte president Castro de paus voor zijn bemiddeling tussen zijn land en de VS. Fidel Castro, de broer van de huidige president, bracht sinds de machtsovername in Cuba in 1959 slechts eenmaal een bezoek aan het Vaticaan. Hij ontmoette er in 1996 paus Joannes Paulus II. Maar zowel paus Joannes Paulus II als paus Benedictus XVI reisde naar Cuba.

 

Het gesprek van gisteren is de eerste ontmoeting van de Latijns-Amerikaanse paus met de Cubaanse leider. Eind vorige maand raakte bekend dat paus Franciscus vlak voor zijn pausbezoek aan de VS ook naar Cuba reist. Het Vaticaan speelde een doorslaggevende rol in de doorbraak van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS, na een halve eeuw Amerikaanse sancties. Het Vaticaan sprak zich al vanaf 1962 uit tegen die sancties.

 

De Amerikaans-Cubaanse gesprekken kwamen op gang dankzij een brief van de paus aan de Cubaanse en Amerikaanse president. De toenadering wordt beschouwd als een van de belangrijkste bekroningen van de Vaticaanse diplomatie sinds het aantreden van paus Franciscus. Die slaagde er ook in om de Israëlische en Palestijnse president samen naar Rome uit te nodigen voor een vredesinitiatief voor het Midden-Oosten.

 

Bron: Kerknet

 

Foto: Osservatore Romano