Cubaanse Kerk blij met hervatten relaties met VS

dinsdag, 01 september 2015
Nieuws
De Cubaanse bisschoppen reageren bijzonder positief op de hervatting van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten. "Daarmee breekt een nieuwe fase aan in de relatie tussen beide landen.
20141219_Cuba_-_Obama-Francis

De Cubaanse bisschoppen reageren bijzonder positief op de hervatting van de diplomatieke relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten. "Daarmee breekt een nieuwe fase aan in de relatie tussen beide landen. Wij zijn de Heer bijzonder dankbaar dat er zich tijdens deze voorbereiding op Kerstmis nieuwe horizonten van hoop openen. Goede relaties zijn een fundament voor een beloftevolle toekomst."

De Cubaanse bisschoppen spreken in het bijzonder hun waardering uit voor paus Franciscus, die een belangrijke bemiddelaar was bij deze ‘historische’ doorbraak en die beide presidenten uitnodigde om hun humanitaire problemen op te lossen. Ook Obama bedankte de paus woensdagavond uitdrukkelijk. De Cubaanse kerkleiders vestigen er nog de aandacht op dat er in oktober delegaties uit beide landen op bezoek waren in het Vaticaan. "Wij begroeten tevens de vrije terugkeer van de drie vrijgelaten Cubanen naar hun land en hun families, evenals het humanitaire gebaar voor de Amerikaanse gevangenen."

De Heilige Stoel bevestigt de rol van de paus bij de toenadering. Hij riep beide presidenten op om gevangenen vrij te laten en de diplomatieke relaties te herstellen. De Heilige Stoel ontving in oktober afvaardigingen van beide landen en "faciliteerde een dialoog over gevoelige kwesties, die resulteerde in oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn". Franciscus zegt toe ook in de toekomst de toenadering te steunen.

Bron: KerkNet/Fides