Cubaanse dissident sterft na 83 dagen hongerstaking

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
In een gevangenis 500 kilometer ten oosten van Havana is gisteren de 42-jarige dissident Orlando Zapato Tamayo na een hongerstaking gestorven.
dissident

In een gevangenis 500 kilometer ten oosten van Havana is gisteren de 42-jarige dissident Orlando Zapato Tamayo na een hongerstaking gestorven.

De voormalige loodgieter en bouwvakker had een hongerstaking van 85 dagen achter de rug toen hij stierf. Hij hoorde tot de groep van ongeveer 80 dissenten die op 20 maart 2003 opgepakt werden. In de hoop dat de gevangenneming door de internationale gemeenschap onopgemerkt bleef, vond de arrestatiegolf twee dagen na de inval in Irak plaats.

De "misdaad" van Tamayo was dat hij op bijeenkomsten in het Parque Central van Havana handtekeningen had verzameld voor het project Varela. Dat was erop gericht een referendum in Cuba van de grond te krijgen over vrije verkiezingen. Nadat de arrestaties in het westen bekend werden, besloten veel Europese landen de betrekkingen met het Cuba van Fidel Castro op een laag pitje te zetten. Aan het lot van de opgepakte politieke activisten veranderde dat niets.

Na een eerste gevangenisstraf van drie jaar op de door het regime veel gebruikte beschuldiging van "belediging", kreeg Tamayo een gevangenisstraf van 25 jaar. Op 3 december 2009 stopte hij met eten uit protest tegen de slechte behandeling die hij onderging. Volgens zijn moeder had hij de laatste zestien dagen ook geen water meer gedronken. Naarmate zijn gezondheid verslechterde namen oproepen aan de internationale gemeenschap toe.

Een van de laatste acties om aandacht te vragen voor het lot van Tamayo was een open brief aan de Braziliaanse president Lula. Maar Lula reageerde niet. Ook andere Latijns-Amerikaanse presidenten die op een diplomatiek top in Mexico verbleven, reageerden niet op het verzoek zich het lot van Tamayo aan te trekken. Veel van hen hebben een stilzwijgende sympathie voor het Cubaanse regime. De onbetwiste leider van de Varela-beweging, Oswaldo Payë¡, zei dat de dissidentenbeweging niet op zoek is naar martelaren. "Maar," voegde hij daaraan toe , "Orlando is gestorven terwijl hij de vrijheid de rechten en de waarheid van alle Cubanen verdedigde". (KN/Gooieneemlander)