Cubaanse Bisschop ontzet bedreigde vrouwen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Aartsbisschop van Santiago de Cuba, Dionisio Garcia Ibanez, heeft afgelopen zondag veertien dissidentenvrouwen behoed voor dreigend...
20120222_cuba01

 

De Aartsbisschop van Santiago de Cuba, Dionisio Garcia Ibanez, heeft afgelopen zondag veertien dissidentenvrouwen behoed voor dreigend politiegeweld.

Dat meldt persbureau AP.

De veertien "Dames in het Wit", echtgenoten en verwanten van dissidenten, waren naar de Mis geweest in Cuba’s nationale Heiligdom om daarna te demonstreren voor de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ze waren vanwege de vele politiecontroles via achterafsteegjes naar de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van El Cobre gegaan. Verschillende andere "Dames in het Wit" werden aangehouden.

Na de Mis kregen de vrouwen sms"jes waarin werd gedreigd met een flink pak slaag door de volop aanwezige oproerpolitie. De dissidentenvrouwen zijn in het verleden regelmatig doelwit geweest van geweld van de kant van de overheid of communistische partij.

Een priester van het Heiligdom waarschuwde daarop de Aartsbisschop, die even later kwam voorrijden met twee personenbusjes.

Rond het weekeinde zijn zeker 33 "Dames in het Wit" opgepakt. Ook twaalf mannelijke dissidenten, die demonstreerden tegen de arrestatiegolf, werden opgepakt.

Keihard optreden

Het is de tweede keer dit jaar dat een Bisschop te hulp schiet om dissidenten te beschermen. In januari beschermde Bisschop Emilio Echevarria van Holguin een groepje oppositieleden dat toevlucht had gezocht in een kerk waar zij de Heilige Mis hadden bijgewoond. Zij werden opgewacht en bedreigd door een met stokken en stenen bewapende groep voorstanders van de regering.

Ook in de hoofdstad Havana werden de "Dames in het Wit" fysiek en verbaal lastig gevallen wanneer zij in het openbaar aandacht vroegen voor hun zaak. Sinds Kardinaal-Aartsbisschop Jaime Ortega in 2010 tussenbeide kwam kunnen zij zonder dreigementen demonstreren. In de regio rond Santiago de Cuba wordt echter nog steeds keihard opgetreden tegen de vrouwen.

Bron: CWN, foto: globovision