Cuba: Witte Dames vragen Kerk bescherming

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Cubaanse dissidente "Witte Dames" hebben kardinaal Jaime Ortega om bescherming gevraagd van Reina Tamayo, de moeder van de in februari gestorven dissident Orlando Zapata Tamayo. Die stierf na een langdurige hongerstaking waarmee hij... 
20100816cuba01

 

De Cubaanse dissidente "Witte Dames" hebben kardinaal Jaime Ortega om bescherming gevraagd van Reina Tamayo, de moeder van de in februari gestorven dissident Orlando Zapata Tamayo. Die stierf na een langdurige hongerstaking waarmee hij een dermate grote internationale druk op het regime genereerde dat het mondjesmaat politieke gevangenen vrij heeft gelaten.

Volgens de "Witte Dames", echtgenoten en moeders van dissidenten, wordt Tamayo’s moeder sinds diens dood aanhoudend door de geheime dienst getreiterd. Ook de oppositionele radiozender Radio Marti maakt melding van pesterijen. Afgelopen zondag werd Reina Tamayo’s huis omsingeld zodat zij niet naar de kerk kon. Ook mocht zij niet het graf van haar zoon bezoeken."Een week daarvoor is ze afgetuigd", aldus woordvoerster Laura Pollan van de Witte Dames. "Wij zullen niet toelaten dat het zo doorgaat."

Het bericht staat in schril contrast met de eerdere positieve ontwikkelingen waarbij onderhandelingen tussen de katholieke Kerk en het regime leidden tot vrijlating van enkele dissidenten en enige verbetering van hun omstandigheden. (bron: KNA)