Cuba: protestverbod ingetrokken na interventie Kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Cubaanse kardinaal Jaime Ortega heeft het regime weten over te halen het protestverbod voor de "Dames in het Wit" in te trekken. Dat zei de kardinaal afgelopen zondag tijdens een Eucharistieviering in Havana waar zich twaalf...
ortega-200-x-133

De Cubaanse kardinaal Jaime Ortega heeft het regime weten over te halen het protestverbod voor de "Dames in het Wit" in te trekken.

Dat zei de kardinaal afgelopen zondag tijdens een Eucharistieviering in Havana waar zich twaalf vrouwen en moeders van politieke gevangenen hadden verzameld.

‘Tot in de eeuwigheid’

De kardinaal liet weten dat de Kerk zich altijd met de problemen tussen de dissidenten en de Cubaanse regering zal blijven bekommeren. "Om in kerkelijke termen te spreken: tot in de eeuwigheid", aldus de kardinaal.

Na afloop van de Heilige Mis trok de kardinaal mee met de demonstrerende vrouwen. De drie voorgaande zondagen waren voorgenomen demonstraties verhinderd door de politie omdat er voor de protestacties geen vergunning was verleend.Verschillende oppositiegroepen, waaronder "Dames in het Wit", hebben onlangs besloten meer de straat op te gaan om de regering uit te dagen op hun protest in te gaan.

De protesten hebben stevige kritiek opgeleverd vanuit Europa, de Verenigde Staten en internationale mensenrechtenorganisaties. Havana heeft die tot nu toe afgedaan als politieke propaganda.

De Cubaanse regering weigert te erkennen dat er politieke gevangenen zijn en beschuldigt de Dames in het Wit ervan "huurlingen" en "agenten" te zijn voor door de VS gesteunde ‘subversie" op het eiland.

Hongerstaking

Het Cubaanse regime is zwaar onder kritiek komen te liggen sinds de dood, eind februari, van dissident Orlando Zapata na diens 85 dagen durende hongerstaking waarmee hij vrijlating van hemzelf en 36 van zijn lotgenoten wilde afdwingen.

Een tweede dissident, journalist Guillermo Farië±as (48), is sindsdien voor hetzelfde doel in hongerstaking gegaan. Hij heeft het advies van zijn moeder en anderen om weer te gaan eten afgewezen. Kardinaal Ortega verklaarde afgelopen zondag dat ook hij Farinë£s heeft gevraagd om een wat "flexibeler" houding en zijn 68-daagse hongerstaking te beëindigen.

"Het is uiteindelijk aan hem", aldus de kardinaal. De hongerstaker is al drie keer bezocht door een bisschop en nog vaker door lokale priesters om in "opdracht van zijn moeder te vragen of hij zijn hongerstaking wil opgeven. Maar hij weigert."

Snelrecht

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de autoriteiten een kritische journaliste hebben opgepakt en binnen 48 uur hebben berecht en veroordeeld. Volgens de Internationale Vereniging voor de Mensenrechten ISHR gaat het om journaliste en blogger Dania Virgen Garcia.

Zij heeft verschillende keren deelgenomen aan de protesten van de "Dames in het Wit" en over hen gepubliceerd. De dissidente, die vrijdag werd opgepakt, zou naar de zwaar beveiligde gevangenis Manto Negro zijn gebracht. De gevangenis is volgens de organisatie berucht vanwege de martelpraktijken.

De Witte Dames, die onder andere de Sacharovprijs ontvingen van het Europees Parlement, protesteren sinds de arrestatie van hun echtgenoten, broers en zonen in 2003 voor hun vrijlating. De ISHR uitte de vrees dat steeds weer nieuwe willekeurige acties tegen aanhangers en sympathisanten van de "Witte Dames" zullen plaatsvinden op het Caribische eiland. (Bron: KNA)