Cuba: herstel kerken na orkaan Irma

Project
In september werd Cuba getroffen door orkaan Irma, met winden tot 400 kilometer per uur, hevige regenval en golven tot 9 meter als gevolg.
ACN-20170925-61582

Ten minste 10 mensen lieten het leven en er was grote schade op delen van het eiland. Hoewel orkanen in deze regio geen zeldzaamheid zijn, was deze orkaan krachtiger dan alles wat de mensen hier de afgelopen tientallen jaren hebben ervaren. Ook veel katholieke bisdommen in het land hebben geleden onder deze natuurramp. Zij moesten hulpeloos toezien hoe huizen en kerken werden beschadigd. De orkaan woedde negen uur lang en duizenden mensen moesten uit hun huizen worden geëvacueerd. 

Toen het ergste van de orkaan voorbij was, is aartsbisschop Wilfredo Piño Estevez op onderzoek uitgegaan. In de bijzonder zwaar getroffen stad Esmeralda vond hij de kerk totaal verwoest. "Het was pijnlijk om onze kerk met de grond gelijk gemaakt te zien", zei hij. Hoewel het nog steeds zwaar regende, stond hij op de plek waar de kerk had gestaan en daar sprak hij met een getrouwd stel. De vrouw, die Ismaela heette, zei tegen hem: "Welnu, bisschop, de kapel is misschien ingestort, maar niet de kerk." Want de kerk is natuurlijk niet alleen een gebouw van steen, maar het levende lichaam van Christus. Dat kan geen storm vernietigen, zelfs als de gebouwen instorten.

In het aartsbisdom van Camaguey is één kapel volledig verwoest, drie kerken kampen met instortingsgevaar en nog eens vijf kerken en kapellen hebben ernstige schade opgelopen. Nu is het tijd om te beginnen met de wederopbouw. Aartsbisschop Wilfredo maakt zich vooral zorgen om de daklozen en daarom heeft hij Kerk in Nood gevraagd om 6.500 dakplaten van golfplaat te kopen. 5.000 van hen zullen worden uitgedeeld aan degenen die ze nodig hebben, zodat hun families opnieuw een dak boven hun hoofd kunnen hebben. De rest is hij van plan te gebruiken om de schade aan sommige van de kerken en kapellen te herstellen.

Met € 34.300 kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de wederopbouw van huizen en kerken. Helpt u mee? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van code 216-08-19.