Cuba: dissident veroordeeld na schijnproces

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een vooraanstaande Cubaanse dissident is vorige week donderdag tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld tijdens een schijnproces, meldt CNA.
cuba-200-x-144

Een vooraanstaande Cubaanse dissident is vorige week donderdag tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld tijdens een schijnproces, meldt CNA.

Agustin Cervantes is betrokken bij het zogenaamde Varela Project van de Christelijke Bevrijdingsbeweging CLM om Cuba te democratiseren. Cervantes mocht tijdens zijn proces niet getuigen om zichzelf te verdedigen. CLM noemde het proces "een farce waarbij de Cubaanse politie, de veiligheidsdienst en de rechtbank samenwerkten om de CLM kapot te maken en tegen iedere prijs bekendheid van het Varela Project tegen te gaan."Agustin Cervantes was eerder gearresteerd omdat hij een man zou hebben mishandeld die hem met een mes probeerde te steken. Tijdens zijn arrest werd tegenover de dissident gesuggereerd dat hij heel lang opgeborgen zou blijven.De leider van de Christelijke Bevrijdingsbeweging, Oswaldo Paya, laakte de onderdrukking van degenen "die alleen maar hun grondrechten uitoefenen om wetsvoorstellen te doen". Paya liet weten dat het Varela Project door zal gaan tot alle Cubanen vrije rechten hebben. Het proces kwam enkele weken na een bezoek van de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos, die geen ontmoeting wilde met Cubaanse dissidenten.

Bron: KN/CNA