Cuba blijft Witte Dames intimideren

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Cubaanse overheid blijft proberen het werk van Las Damas de Blanco dwars te zitten, meldt CNA. Eind vorige maand werd het pleidooi van de vrouwen...
20110304cuba01

De Cubaanse overheid blijft proberen het werk van Las Damas de Blanco dwars te zitten, meldt CNA. Eind vorige maand werd het pleidooi van de vrouwen en verwanten van gevangen dissidenten in een tv-programma verdacht te maken.

De Las Damas de Blanco (Dames in het Wit) ontstonden kort nadat de Cubaanse autoriteiten in maart 2003, bijgenaamd "de Zwarte Lente", 75 dissidenten oppakten en gevangen zetten. Sindsdien houden de echtgenotes en vrouwelijke familieleden van de dissidenten protestbijeenkomsten waar ze om vrijlating van hun geliefden vragen. Daarbij gaan zij volledig in het wit gekleed.

 

Infiltratie

In de uitzending door de Cubaanse staatstelevisie traden twee geheim agenten op die waren geïnfiltreerd in verschillende dissidente groeperingen. Eén van hen, Carlos Manuel Serpa Maciera, deed zich voor als Amerikaans journalist die een reportage wilde maken van Las Damas de Blanco. Serpa Maciera beschuldigde de groep ervan "bondgenoot" van de Verenigde Staten te zijn. De leidster van de Dames in het Wit, Laura Pollan, werd omschreven als "manipulatief" en geobsedeerd door "de schijnwerpers en geld".

 

Angst voor onrust

"Dit is een manier om ons in diskrediet te brengen", reageerde Pollan na de uitzending. "Er is veel onrust in de wereld, en ik denk dat ze willen dat de mensen een negatief beeld hebben van de Dames in het Wit."

Ze zei dat ze niet had vermoed dat Serpa een geheim agent was. Ze gaf toe dat het haar niet zou verbazen als de regering toegang heeft "tot elke (dissident) organisatie op elk niveau".

"Las Damas de Blanco hebben echter nog nooit iets in het geheim gedaan", aldus Pollan. Zij wees erop dat hun ledenvergaderingen open zijn voor het publiek.

 

Omsingeld

De Dag na de uitzending werden de Dames in het Wit op straat opgewacht door zo"n tweehonderd regeringssympathisanten toen zij samen wilden komen na afloop van de zondagsmis.

De dertig leden tellende groep Witte Dames werd verbaal lastiggevallen door de regime-aamhangers, die hen uren lang omsingeld hielden terwijl twee ambulances en verschillende politie-auto’s in de directe omgeving stonden opgesteld.

In 2005 heeft het Europees Parlement Las Damas de Blanco onderscheiden met de Andrei Sacharov Prijs.

 

Bron: CNA