Cor Unum zoekt inspiratie in retraites

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Pauselijke Raad Cor Unum, die de caritatieve activiteiten van katholieke instituten over de hele wereld coördineert bereid zich voor op haar derde geestelijke oefeningen voor directeuren van nationale en bisschoppelijke...
20100928Cordes01

De Pauselijke Raad Cor Unum, die de caritatieve activiteiten van katholieke instituten over de hele wereld coördineert bereid zich voor op haar derde geestelijke oefeningen voor directeuren van nationale en bisschoppelijke organisaties in Europa. De retraite zal van 28 november tot 3 december plaatsvinden in Czestochowa (Polen). Thema zal zijn "Hier ben ik Heer". In een interview met Zenit verwijst de voorzitter van de Raad, kardinaal Paul Cordes, naar de encycliek Deus Caritas Est.

Vorming van het hart

Daarin beveelt Paus Benedictus een "vorming van het hart" aan voor diegenen die betrokken zijn bij caritatief werk. Hij schrijft dat deze vorming hen zal brengen "tot een ontmoeting met God in Christus wat hun liefde aanwakkert en hun geest opent voor anderen". De bijeenkomst in Czestochowa voor Europa is een vervolg op geestelijke oefeningen in Guadalajara voor Amerika in 2008 en in Taipei voor Azië in 2009. In Guadalajara moedigde Paus Benedictus Cor unum aan om dit soort bijeenkomsten te blijven houden. Op de vraag of deze oefeningen geen verspilling van tijd zijn, zegt Cordes: "natuurlijk, er zijn concrete noden die wij professioneel en efficiënt moeten wegnemen, maar materiële hulp is niet genoeg. Ik ben er door mijn bezoeken aan zoveel plaatsen van overtuigd dat onze dienst aan de armen en lijdenden zoveel beter zal zijn als diegenen die caritatief werk doen stevig en solide zijn geworteld in Christus en het Kerkelijk leven."

Tsunami

Maar er is volgens Cordes nog een reden voor deze retraites. ‘soms wordt ons geloof aan het wankelen gebracht door de enorme nood van mensen. Denk aan Haïti, Pakistan of de tsunami. In Deus Caritas Est waarschuwt de Paus ons dat groot lijden ons kan verleiden tot moedeloosheid. Het kan ons er ook toe brengen het geloof te verliezen in Gods bestuur van de wereld en de hoop terzijde schuiven dat hij alle problemen kan oplossen." De oefeningen volgen een eenvoudig pad gebaseerd op drie essentiële elementen. Op de eerste plaats bieden we de mogelijkheid tot innerlijke stilte. In ons drukke leven komen we daar vaak niet aan toe. Met grote devotie vieren we Eucharistie, overwegen we de aanwezigheid van Jezus in stilte voor het Heilig Sacrament en we bidden samen de lauden en de vespers. Verder luisteren we elke dag naar twee toespraken als inspiratie voor onze caritatieve betrokkenheid. Ze gaan meestal over de Heilige Schrift, het getuigenis van de heiligen, vooral diegenen die caritatief werk verrichten en de woorden van de Heilige Vader. Onze ervaring is dat openheid tot Gods geest bij gewone mannen en vrouwen ijver en onzelfzuchtige liefde tot de naaste kan genereren." (bron: Zenit)