Congolese zuster doodgestoken

maandag, 05 december 2016
Nieuws
Zuster-Clara-Agano

Een Congolese Franciscanes van de Christus Koning School is overleden nadat ze op 29 november in Bukavu, een plaats in het oosten van de Democratische Republiek Congo, werd neergestoken.

Valse voorwendselen
Volgens lokale bronnen binnen het Aartsbisdom was zuster Clara in haar kantoor met een student, toen een man haar opzocht om te zeggen dat hij zijn dochter wilde inschrijven op de school. Zodra de man binnenkwam, wierp hij zich op de zuster en stak haar met een mes in haar nek. De man werd gevangen genomen. De zuster overleed voordat ze het ziekenhuis kon bereiken.

Pleitbezorger van vrouwenrechten
"Een ware pleitbezorger van rechten van vrouwen is overleden op de leeftijd van 40 jaar", aldus een verklaring van de commissie voor "Gerechtigheid en Vrede" van het bisdom. “Ze wordt toegevoegd aan de lange lijst van mensenrechtenverdedigers die zijn overleden in onze provincie.”

Heropleving geweld
De commissie veroordeelt de verslechterde veiligheidssituatie in Bukavu. Aan de vooravond van nationale verkiezingen is er een heropleving van geweld en aanvallen tegen de bevolking in deze stad vol soldaten en politieagenten. “De gevaarlijke, gewapende individuen – een aantal van hen geestesziek – die voorbijgangers aanvallen onder de ‘lachende ogen van de rechtshandhaving’ herinneren ons eraan dat "zelfs de aartsbisschop in zijn huis in zijn slaap werd aangevallen."

Rector school en pastoraal centrum
Zuster Clara Agano werd geboren op 3 juli 1976 in Luofu parochie, in het bisdom Butembo-Beni. Op 16 november 2000 trad ze in bij de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Christus de Koning School, gevestigd in Spalato. Ze werd postulant op 5 augustus 2001, begon haar noviciaat op 25 augustus 2002 en legde haar eeuwige gelofte af ​​op 2 augustus 2010. Ze gaf les in psychologie, pedagogie en catechese en was rector van de Marie Madeleine School in Bukavu en van het Mater Dei pastoraal centrum waar ze leerde arme meisjes lezen en schrijven.

Bron: Fides