De moord op een priester op 25 februari in het oosten van de Democratische Republiek Congo is ten scherpste veroordeeld door de bisschop van Goma, Théophile Kaboy. Het gaat om een "walgelijke, afschuwelijke en duivelse daad", laat hij Kerk in Nood weten. Pastoor Jean-Paul Kakule (33), econoom in het bisdom Goma werd door een onbekende dader met een machinegeweer neergeschoten toen hij ‘s avonds de kerkdeuren wilde sluiten.
Pastoor Kakule was het oudste kind van een grote christelijke familie uit Noord-Kivu. In 2003 werd hij in Goma tot priester gewijd, waarna hij in de parochie van Mweso was. Volgens verklaringen van de bisschop van Goma is Kakule de tiende priester sinds 1992 die vermoord is in de Democratische Republiek Congo. Vijf zusters van de congregatie van de Heilige Vincent van Paulus zijn sinds 1996 verdwenen. Er ontbreekt elk spoor van hen.
Het is onduidelijk of de moord op pastoor Jean-Paul Kakule terug te voeren is op criminaliteit of op religieuze haat. Volgens de bisschop vormt alleen de aanwezigheid van geestelijken in de omgeving van Mweso al een ernstige verstoring voor misdadigers. De katholieke parochie heeft naam gemaakt als instelling die de misdaden bij naam noemt. De bisschop vermoed daarom dat de moord op pastoor Kakule een wraakactie was.
Steeds weer begaan terroristen brutale moordpartijen op weerloze dorpsbewoners. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. De bevolking in het oosten van de Democratische Republiek Congo is volgens bisschop Kaboy erg onzeker. "Criminele benden kunnen in de omgeving ongehinderd hun misdadige praktijken voortzetten, omdat er geen politie aanwezig is." De bisschop roep daarom nationale en internationale verantwoordelijken op om eindelijk voor gerechtigheid en vrede te zorgen in de regio.
In hun actuele verslag "Vrijheid van Godsdienst" doet Kerk in Nood verslag van 20 bewapende groepen die het oosten van het land plunderen. Volgens het verslag werden er eind 2012 drie assumptionisten uit hun parochie in Beni (Noord-Kivu) ontvoerd, waarschijnlijk door milities van ADF-NALU, een Oegandese radicaal-islamitische rebellengroepering.
De Democratische Republiek Congo heeft 65 miljoen inwoners. Onder hen 96 procent christen (47 procent katholiek, 49 procent protestant). Kerk in Nood steunt het pastorale werk van het land met 2,8 miljoen euro. Daarmee zijn kerkelijke bouwprojecten en auto’s gefinancierd. Bijna 250 zusters werden in hun levensonderhoud ondersteund en meer dan 1000 seminaristen ontvingen financiële steun voor hun opleiding. Honderden priesters, zusters en leken konden dank zij Kerk in Nood aan geestelijke oefeningen deelnemen.