Conflict Syrië ook informatie-oorlog

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"De vrede in Syrië zou gered kunnen worden als iedereen de waarheid zou spreken", zegt de Franse Bisschop Philip Tournyol Clos. Volgens hem zijn de opstandelingen...
20120606_syrie01

"De vrede in Syrië zou gered kunnen worden als iedereen de waarheid zou spreken", zegt de Franse Bisschop Philip Tournyol Clos. Volgens hem zijn de opstandelingen vooral buitenlandse strijders.

De Grieks-Katholieke (Melkitische) Archimandriet deed tegenover het Vaticaanse persbureau Fides verslag van zijn reis naar Syrië. Daar bezocht hij onder meer Damascus, Aleppo en de zwaar bevochten stad Homs.
"Een jaar na de uitbraak van het conflict is de realiteit ter plaatse heel anders dan het desinformerende beeld dat de Westerse media opleggen", aldus Mgr. Clos.

Christenen gevlucht

In de "gemartelde stad" Homs hebben de opstandelingen twee wijken bezet, Diwan Al Bustan en Hamidieh, waar zich ook alle kerken en Bisschopshuizen zich bevinden. Volgens de Archimandriet bieden die een "totaal desolate aanblik". "De kerk van Mar Elian is voor de helft verwoest en die van Onze Lieve Vrouw van de Vrede is nog steeds bezet door de rebellen. Alle Christelijke huizen zijn door hun bewoners met achterlating van al hun eigendommen verlaten en zijn zwaar beschadigd door de gevechten."

Financiers

De wijk Hamidieh is nog steeds in handen van verschillende zwaar bewapende en van elkaar onafhankelijke strijdgroepen die worden betaald door Qatar en Saoedi-Arabië. Alle 138.000 Christenen zijn gevlucht naar Damascus en Libanon, terwijl anderen hun toevlucht hebben gezocht op het omliggende platteland.
Een priester is gedood en een ander is door drie kogels geraakt. Er wonen er nog maar een paar, maar de vijf Bisschoppen hebben moeten vluchten naar Damascus en Libanon.

Terreur

"De hoofdstad heerst grote vrees voor de autobommen en de moorden door Islamitische zelfmoordterroristen die, aangetrokken door het verlangen naar de hemel, dromen van het einde van het Alawitische regime. Het bloedige werk van niet uit Syrië afkomstige avonturiers dreigt het land nog verder te destabiliseren", aldus Mgr. Clos.
Hij beroept zich op de vroegere Franse ambassadeur, Eric Chevallier, die dit soort informatie meldde, maar altijd werd afgewezen. Tegelijkertijd zou er voortdurend informatie in het nadeel van het regime vervalst worden.

Bloedige aanslagen

In Damascus werden de afgelopen weken talloze aanslagen gepleegd die aan 130 mensen het leven hebben gekost, onder wie 34 Christenen. Er vielen 400 gewonden en de materiële schade was groot.
De schrik was enorm, net als de "onbeschrijfelijke pijn" onder de bevolking. "De Syriërs zijn eenvoudige en vrolijke mensen", zegt de Bisschop. "Christenen leven er in vrede en delen net zozeer in het lijden als alle anderen. Maar ze moeten erkennen dat ze zich nog nooit zo vrij hebben kunnen voelen en hun rechten volledig erkend hebben gezien als onder deze regering."

Verdeeldheid

Volgens mgr. Philip Tournyol Clos zijn Syrische Christelijke en Islamitische leiders het erover eens dat "de vijanden van Syrië enkele leden van de Moslim Broederschap over hebben gehaald om de broederlijke betrekkingen die vanouds tussen de Moslims en Christenen bestaan te vernietigen". "Maar dat is ze tot op heden niet geluk en zijn beide gemeenschappen meer eensgezind dan ooit."

Misdaden

De Syrische soldaten staan nog steeds tegenover buitenlandse strijders, huurlingen, Libiërs, Libanese militanten van de Golf, Afghanen en Turken. "De soennitische salafistische militanten gaan gewoon door met het plegen van misdaden tegen burgers en het onder dwang rekruteren van burgers. De fanatieke soenni-extremisten voeren een heilige oorlog tegen met name de Alawieten.
Wanneer de terroristen de religieuze identiteit van een verdachte persoon willen controleren vragen ze hem de geslachtslijst tot Mozes te citeren. En zij vragen hem een gebed op te zeggen dat de Alawieten niet kennen. Geen Alawiet die het kan navertellen", aldus de Grieks-katholieke Bisschop.

 

Bron: Fides, foto: boublog.nl