Er is een conflict ontstaan tussen de Pakistaanse president en de rechterlijke macht in zijn land over de zaak rond Asia Bibi. Een woordvoerder van president Zardari benadrukte tegenover het Hooggerechtshof dat de hoogste macht in Pakistan bij de president ligt. Het gerechtshof had de president gevraagd geen gratie te verlenen aan de veroordeelde Bibi voordat haar zaak in hoger beroep is afgehandeld. Zardari antwoordde daarop dat het gerechthof geen jurisdictie heeft over zijn plichten en dat de president op grond van artikel 45 van de grondwet op elk moment gratie kan verlenen.
De moeder van naar verluidt vijf kinderen, is in eerste instantie ter dood veroordeeld omdat ze in een discussie de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Daarop kan op grond van de blasfemiewetten in het land de de doodstraf staan. Bronnen hebben tegenover persbureau Fides bevestigd dat de president, die onder zware druk staat van extremistische moslims, het verloop van de rechtszaak in hoger beroep zal afwachten. Pas daarna zal hij eventueel gratie verlenen. Ondertussen neemt de controverse over de zaak Asia Bibi alleen maar toe. Radicale moslimleiders hebben openlijk verklaard dat "zij een bevel konden geven haar te doden" als de rechter haar onschuldig verklaart. "Deze dreigingen brengen het leven van Asia en haar familie in groot gevaar," stelde Haroon Barket Masih, een Pakistaanse Christen uit Londen. De Masih Stichting, waarvan Haroon directeur is, helpt de familie van Asia en geeft juridische steun.
Naar buitenland
"Wij geven gratis juridisch advies op het hoogste niveau en we vertrouwen dat ze vrijgesproken wordt," zegt Masih, "ook al wordt het juridisch systeem geplaagd door corruptie. We vrezen echter dat ze nog tijdens het proces vermoord wordt, hetgeen vaker gebeurd is in zaken waarin Christenen beschuldigd worden van blasfemie. In deze zaak zijn er echter zoveel speculaties. Mensen proberen bovendien de zaak te politiseren en er persoonlijk gewin mee te behalen." Bovendien is Asia een ‘symbool geworden en daarom een legaal doelwit voor extremisten. Waarschijnlijk zullen wij ons op zeker moment gedwongen voelen haar en haar familie naar het buitenland te brengen. We hebben al aanbiedingen om haar op te nemen uit Amerika en Italië," aldus Masih. (Bron: AP/Fides)